Siirt Bakırcılar Çarşısı Esnafı Üvey Evlat Mı?

TAKİP ET:
Yahya Kara

Siirt'in en eski çarşılarından olan Bakırcılar Çarşısı esnafı, 'Siirt Eski Çarşıları İyileştirme Ve Rehabilitasyon Projesi'ndeki eksikliklerden şikayetçi.

Proje kapsamında birçok işyerinin restore edildiğini fakatbazı işyerlerinin çarşı göbeğinde olmasına rağmen yapılmaması iddiası ile tepkigösterdi.

Çarşı esnafı birçok işyerinin bir kapısının restoreedildiğini bir kapısının projeye dahil edilmediğini iddia etti.

Mahfuz Çelik, 12 yıldır bu çarşıda esnaf olduğunu, buprojenin çarşıya bir canlılık getireceğini ama Siirt'in en eski çarşı olaraknitelendirilen Bakırcılar Çarşısının projeye dahil edilmediğini dile getirdi.

Bakırcılar Çarşısı esnafı olarak bu çarşının proje kapsamınaalınıp burada da yenileme çalışmalarının başlamasını istiyoruz diyen Çelik,'Bilindiği üzere DİKA ve Siirt belediyesini eski çarşıları yenileme projesivar. Siirt'te bazı çarşıların kepenk ve dış cephe yenilemesi yapmışlar. Eski ve tarihi olan Bakırcılar Çarşısı buprojeden yoksun kalmış biz Bakırcılar Çarşısı esnafı olarak bu çarşının projekapsamına alınıp burada da yenileme çalışmalarının başlamasını istiyoruz.' dedi.

Kasım Ekinci adlı esnaf da, bir dükkanın bir kapısı yapılıp birdiğer kapsının Bakırcılar Çarşısına baktığı için yapılmadığını belirtti.

Mühendisin hatası diye kendilerine geri dönüş yapıldığınıbelirten Ekinci Sözlerini şu şekilde sürdürdü:

'Bu dükkana kadar bak aynı duvar aynı devlet aynı bayrakcamimiz birdir. Neden bu dükkan yapılıyor neden bu yapılmıyor. Bu dükkanın birkapısı yapılmış bir kapısı Bakırcılar Çarşısına baktığı için yapılmamış. Belediyeyegittik müracaat ettik, yapılsın diye ama proje kapsamına girmiyor diyorlar.Siirt'in en eski çarşısı burasıdır. Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde nedenyapılmıyor diye sorduğumuzda; mühendisin hatasıdır diyorlar, proje kapsamınaalınmamış diyorlar. Bu çarşının da yapılmasını talep ediyoruz esnaflar olarak.Zengin olanlara yapılıyor fakir olanlara yapılmıyor açık açık ayrımyapıyorlar.'

Çarşı esnaflarından olan Mehmet Yerlikaya da bu konuda çokmağdur edildiklerini söyledi.

Siirt'in en eski çarşısı olan bakırcılar çarşısının dayapılmasını istediklerini söyleyen Yerlikaya, 'Biz çarşı esnafı olarak çokmağduruz. Buradaki mağduriyetimiz şudur; diğer çarşıların kepenkleri yapıldıbizim çarşının kepenkleri yapılmadı. Bu ayrımcılığı biz istemiyoruz. Bu projekimler tarafından yapılmışsa Siirt'in en eski çarşısı olan bakırcılarçarşısının da yapılmasını istiyoruz. Yılların çarşısı burasıdır. En eski çarşı.Burası bakırcılar çarşısıdır. Gördüğünüz gibi dükkanların hepsi yıllarındükkanıdır.' ifadelerini kullandı.