Parayı Veren Düdüğü Çalar!

TAKİP ET:
Yahya Kara

Veliler Sömürülüyor Mu?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kayıtparasının yasak olduğunu duyurmasına rağmen Siirt'te bazı okullar velilerdenkayıt parası alarak sömürmeye mi çalışıyor?

Bazı ilk, orta ve özellikleanaokulların müdürleri 900 lira gibi yüksek miktarda para talep etmesi bu işinresmen ticarete döndüğünün göstergesi durumunda.

Ana okullarda yönetmeliğin ihtiyaçdoğrultusunda sadece 60 liraya kadar müsaade etmesini bazı okulların fahişkayıt ücreti talep etmesi velilerin sömürüldüğünü net bir şekilde ortayakoyuyor.

Artı Siirt Haber Ajansının sosyalmedya üzerinden 'Okullarda velilerden kayıt parası talep ediliyor mu? sorusuüzerine, Siirtli vatandaşlardan yüzlerce üzücü cevaplar geldi.

MEB'in yasaklamasına rağmen veyönetmeliğin çok fazla üstünde talep edilen ücretler 'Veliler sömürülüyor mu?Sorusunu akıllara getirdi.

Ayrıca kesinlikle 'yasak'olmasına rağmen bağış adı altında kayıt parası ödemeyen veliler, bazı okullardaçocuklarını okutamıyor.

- Buna kim dur diyecek?

Her yıl bu utanç verici durumunyaşanmasına rağmen müdürlüğün bir önlem almaması ya da yaptırım yapmamasıakıllarda soru işareti oluşturuyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün konuile ilgili ciddi anlamda bir araştırma yapması ve para alan okul müdürleri hakkındayaptırım uygulaması gerekiyor.

- Kayıt parası ödeyemediği için çocuğunu okutamadı

Meryem K. adlı bir veli maddi durumuolmadığı için çocuğunu anaokuluna kaydettiremediğini söyledi.

Anaokulunun kendisinden 450 liratalep ettiğini belirten Meryem K., 'Ben köyde yaşıyorum, okul benden 450 lirakayıt parası ödemem gerektiğini söyledi. Ben de durumumun olmadığını anlatmamarağmen kayıt yapmadılar. Çocuğumu okula kaydettiremedim.' dedi.

Bazı vatandaşlar da ilk ve ortaokulları ve anaokulların müdürlerinin kendilerinden bağış ve kayıt ücretitahsil ettiğini ve istenen para ödenmeyince çocuklarının okula kaydolamadığınıifade etti.

- MEB: 'Zorunlu bağış', 'kayıt parası' diye bir şey olamaz

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okulkayıt döneminde velilerden 'zorunlu bağış' veya 'kayıt parası' alındığıiddiasına ilişkin 'Zorunlu bağış', 'kayıt parası' diye bir şey söz konusuolamaz.' açıklamasında bulundu.

Her okul kayıt döneminde olduğu gibibu yıl da devlet okullarında velilerden istenen kayıt ücretleri kriz oluşturdu.MEB, kesinlikle böyle bir ücretin istenemeyeceğini, istendiği takdirde ise okulyöneticileri hakkında işlem başlatılacağını duyurdu.

- Özel sınıflar oluşturanlara soruşturma

Milli Eğitim Bakanlığınca 'bazıdevlet okullarında özel sınıflar oluşturularak velilerden para talepedildiği' iddialarına ilişkin inceleme ve soruşturma başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 'bazı devlet okullarında özel sınıflar oluşturularak velilerden para talep edildiği' iddialarına yönelik inceleme ve soruşturma başlatıldı.

- Okul Kayıt Parası Alan İdarecilere Soruşturma

Bakanlık ayrıca Anayasa'nın 42'ncimaddesine göre eğitim öğretim faaliyetlerinin ücretsiz olduğu, hiç kimsenin buhaktan yoksun bırakılamayacağı, eğitim öğretim faaliyetlerinin eğitimde fırsateşitliği ilkesi gözetilerek yapılacağına ilişkin, öğrenci ve velilerin okulyönetimlerince bilgilendirilmesini sağlayacak.

Okul Yöneticileri Milli EğitimBakanlığından Bihaber Mi?

Göz Mü Yumuluyor?

Yeni eğitim-öğretim dönemi eylülde başlayacak. Ancak aileleri kara kara düşündüren bir konu var; bağış parası. İddiaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yasaklanmasına rağmen okullarda velilerden 'bağış' adı altında para isteniyor.

BAKANLIK YASAKLADI ANCAK HALA DEVAM EDİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, yayımladığıgenelge ile bağış adı altında para talep edilmesinin yasak olduğunu okullarabildirmişti. Hatta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir canlı yayın programındakayıt parasının olmadığını ve 'öğretmen ve sınıf seçtirme' gibi iddialarhakkında soruşturma başlatıldığını da söyledi. Ancak tüm bu açıklamalararağmen, okullarda söz konusu yasak uygulamanın devam ettiği yönünde şikayetlerşu günlerde sosyal medyanın en önemli gündemlerinden.

Velilerin iddialarına göre;özellikle okulların donanımı ve kadrosundaki öğretmenlerin deneyimine göre okulmüdürleri sözde 'bağış' miktarını belirliyor. Bu bağışların ya elden teslimedildiği ya da belirlenen bir IBAN numarasına aktarılıyor.

ÇOK OKUNANLAR
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirt'te Traktörün Altında Kalan Vatandaş Hayatını Kaybetti
Siirtli Asker İstanbul'da Hayatını Kaybetti 
Siirt'te en çok hangi soyadı kullanılıyor?
Siirt'te 'Forex' operasyonu: gözaltılar var!
Siirt'te trafik polislerinden sürpriz uygulama: Motosiklet sürücülerine ceza yağdı!
Türkiye'nin En Az Gelişmiş İlçeleri Belli Oldu! Listede Siirt'ten 2 İlçe Var
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü bariyerlere çarptı
Siirt Olgunlaşma Enstitüsü'nün Ürettiği Ürün Tescil Belgesi Aldı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR