Meral Danış Beştaş Çığ felaketinin araştırılmasını talep etti

TAKİP ET:
Yahya Kara

Hdp Siirt Milletvekili MeralDanış Beştaş, Van'nın Bahçe Saray İlçesinde yaşanan çığ felaketine ilişkin TürkiyeBüyük Meclis Başkanlığına konunun araştırılmasını talep etti.

Beştaş, Geçtiğimiz hafta VanBahçesaray'da yaşanan ve 41 kişinin ölümü, çok sayıda insanın yaralanmasınaneden olan çığ felaketinin hangi etmenler ve ihmaller sonucundagerçekleştiğinin araştırılması için talepte bulundu.

Meral Danış Beştaşyaptığı açıklamada şunlara değindi:

'Çığ; dağlık, engebeli ve eğimli rüzgaraltı yamaçlarda tabakalaşmış veyatoz kar örtüsünün kendi iç direnciyle veya dış etkilerle yerinden koparak vaditabanına hızla kayma olayıdır. Kuşkusuz bir doğa olayıdır ve önlem alınmadığı takdirdebüyük felaketleri de beraberinde getirmektedir.

Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaşanan çığ felaketinde toplamda 41 yurttaşyaşamını yitirmiş; 84 kişi de yaralanmıştır. İlkin 7 Şubat Salı günü çığdüşmesi üzerine kar altında kalan yurttaşları kurtarmaya giden arama kurtarmaekiplerinin üzerine aradan 24 saat dahi geçmeden ikinci bir çığ düşmesi ölü veyaralı sayılarını artırırken; bu durum aynı zamanda ihmallerin desorgulanmasını gerekli kılmıştır. Her ne kadar doğal afetler çok yakıcısonuçları beraberinde getirmiş olsa ve önlenebilirlik çoğu kez mümkün olmasa daafet etkisinin minimuma indirgenmesi elbette mümkündür. Nitekim Bahçesaray,evveliyatında çığ felaketlerinin yaşandığı bir bölge olması itibariyleöncesinde alınabilecek önlemler de bilinmektedir. Çığ felaketinin yaşandığıgeçitte düzgün bir yol olmaması kış aylarında hayatı felç eden bir olgu olupdaha sonrasında düzgün bit otoyol yapılmıştır. Ancak bu otoyol yapımındagerekli etüd çalışmaları yapılmadığı için çığ gibi doğal felaketleri önleyicirolü bulunan tünel çalışması yapılmamıştır. Söz konusu ve 3 km uzunluğundaolması gerekliliği ifade edilen tünelin yapılmış olması doğal felaketlerininsan üzerindeki acımasız etkisini de engelleyici olacaktı. Ancak tüm uyarı veönlemlere rağmen bahse konu tünelin yapılmaması onlarca yurttaşın ölmesine yolaçmıştır. Üstelik bununla da kalınmamış, uzman kurtarma ekiplerine çığkonusunda gerekli eğitimlerin verilmemesi uzman ekiplerin de can kaybına nedenolmuştur. Çığ felaketi ses etkisine açıktır. Bu nedenle ses hassasiyetininsağlanmış olması gerekmektedir. Fakat helikopterle yapılan arama çalışmaları,yol açma çalışmaları ikinci felaketin gelmesine yol açmıştır. Yine çığıengelleyen bir bariyer kurulmaksızın arama kurtarma çalışmaları yapılmıştır. Oysabu ikinci felaket adeta göz göre göre gelmiştir ve ne yazık ki dikkatliolunmazsa üçüncü felaketin yaşanması an meselesidir. Konu hakkında Van Valiliğitarafından yapılan açıklamada da tehlikenin geçmediği, riskin devam ettiğibelirtilmiştir. Bu nedenle Van'daki çığ felaketi bir doğal afet olmanın ötesinegeçmiş; alınmayan önlemler bir katliamı doğurmuştur.

Halihazırda Van ili ve çevresinde kar yağışı ve tipi devam etmekte olup çığ riski bitmemiştir. Öte yandan bölgede diğer il ve ilçelerde köy yollarında da olumsuz hava koşullarının etkisi devam etmekte olup olası felaketlerin an meselesi olduğu ihtimali her zaman açıktır. Bu itibarla, ilkin Van Bahçesaray'da yaşanan çığ felaketi neden ve sonuçları ile tartışılmalıdır. Vakit kaybedilmeksizin zemin etüd çalışmaları gerçekleştirilmeli, çığ riski olan bölgeler tespit edilmeli, bariyerler kurulmalı ve acil önlemler derhal yaşama geçirilmelidir. Neredeyse büyük bir katliama neden olan Van'daki çığ felaketinin araştırılmaması, başka felaketleri de beraberinde getirecektir. Bu bahisle parlamento derhal görev almalı, çığ felaketi için alınacak önlemler belirlenmelidir. Alınacak önlemlerin belirlenmesi ise ilkin ihmallerin ortaya çıkarılması ile mümkündür. Bahçesaray felaketinin ardındaki ihmallerin araştırılması ve elde edilen bulgularla kapsamlı bir çalışma yürütülmesi elzemdir.'

ÇOK OKUNANLAR
Sağlık Bakanlığının Siirt'e Alacağı Personel Alımı Kura Sonuçları Açıklandı
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Ali Yalçın'dan Memur ve Emekli Maaşları Zammı Açıklaması
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
Siirt'te Memur Alımı Yapılacak
Siirt'te Kahreden Kaza! Devrilen Traktörün Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirt'te evinin damından düşen vatandaş hayatını kaybetti
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te sağanak yağış nedeniyle heyelan oluşan köy yollarında çalışma devam ediyor
Siirt'te İş Yerine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR