Kış Lastiği Ne Zaman Takılır, Hangi İllerde Takılması Zorunlu?

TAKİP ET:
Yahya Kara

Son yıllarda otomobil ve diğer araç teknolojileri inanılmaz bir ivme kazandı. Ancak nasıl bir teknoloji ile donatılmış olursa olsun her araç, yere değdiği tek nokta olan lastikler ile güvenlik sağlamaktadır. Araç lastikleri iyi bir yol tutuşu sağlamıyorsa aracın marka ya da modelinin hiçbir önemi yoktur. Bu hayati konu, özellikle kış lastiği takılması gereken kış aylarında gündeme gelmektedir.

Herkes kış lastiği takmanın zorunlu olduğunu bilse de ne zaman kış lastiği takılır sorusu pek çok sürücünün kafasını karıştırmaktadır. Özel valilik kararları dışında, belirli illerle belirli dönemlerde kış lastiği takmak zorunludur. Çünkü her ilin hava koşulu birbirinden oldukça farklıdır. Gelin kış lastiği nedir, ne zaman takılır, hangi illerde zorunludur gibi soruların ışığında kış lastiği kullanmanın önemini görelim.

Kış lastiği nedir?

Karlı ve buzlu yol koşullarında, standart lastiklere göre çok daha güçlü yol tutuşu sağlamak için özel olarak tasarlanmış lastikler kış lastiği olarak adlandırılır. Kış lastiklerinin dış kauçuğu daha güçlü, diş aralıkları daha derin ve desenleri daha keskin uçludur. Temel olarak amaç, tekerlerde su birikmesini önlemek ve zemin ne olursa olsun lastiğin zemine çok daha sıkı tutunmasını sağlamaktır.Kış lastiği ne zaman takılır?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan 2012 tarihli Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğe göre; her yıl 1 Aralık tarihinde sürücüler kış lastiği takar ve 1 Nisan tarihine kadar bu lastiği çıkarmazlar. Yani 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmak zorunludur.

Kış lastiği takma konusunda yönetmelikte özel bir yetki bölümü vardır. Bu bölüme göre her ilin valiliği, o ilin hava koşullarına göre yönetmelikte belirlenen tarihlerden daha erken bir tarihte kış lastiği takma zorunluluğu getirebilir ya da kış lastiği kullanma süresini uzatabilir. Geçerli nedene sahip tüm valilikler bu konuda tam yetkilidir.

Valiliğin kış lastiğini kendi kararı ile yönetmenlikten aykırı olarak zorunlu tutmasının geçerli nedeni ise havanın 7 derecenin altına inmesi durumudur. Tarihlerden ya da mevsimlerden bağımsız olarak hava durumu 7 derecenin altına indiği zaman valilikler kış lastiği takılmasını zorunlu tutarlar. Bunun nedeni ise gizli ya da açık buzlanma ihtimalinin artıyor olmasıdır. Kış lastiği takmanın zorunlu olduğu iller: