Haberimiz Meclis Gündeminde

TAKİP ET:
Yahya Kara

Kadınların düşük ücret ile çalıştırılmasını meclis gündeminetaşıyan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, iş yerleri ve işverenlereilişkin yaptırım neden uygulanmadığını Aile, Çalışma ve Sosyal HizmetlerBakanı'na sordu.

Siirt'te fıstık hasadının başlaması ile birlikte fıstıkbahçelerinde kadınlar 75 liraya erkeklerin ise 120 liraya çalıştırılmasını HDPSiirt Milletvekili Beştaş meclis gündemine taşıdı.

Kadın işçilerin düşük ücretle ve sigortasız bir şekildeçalıştırılmasını meclis gündemine taşıyan Beştaş, Aile, Çalışma ve SosyalHizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yanıtlanması amacıyla soru önergesiverdi.

'SİSTEM DÜŞÜK ÜCRETE RIZA GÖSTERİYOR'

Beştaş, verdiği önergede, 'Kadına yönelik ayrımcılıkpolitik ve eril zihniyetin yansıması olarak yaşamın her alanında farklıbiçimlerde ortaya çıkmaktadır. Kuşkusuz bunun en belirgin ve diğer ayrımcılıkbiçimlerine olan etkisi iş yaşamı ve kadın istihdamında kendini göstermektedir.Kadınların kamuda ve özel sektörde geri planda bırakılmış olması pek çokgerekçe öner sürülerek işsizliğin dayatılması önemli bir sorundur'ifadelerini kullandı. Mevcut yasaların kadınların çalışmasının yanı sıra'evde oturmasını' teşvik ettiğini belirten Beştaş, 'Siirt'tefıstık hasadında çalışan kadınlara 75 TL günlük ücret verilirken erkeklere 120ile 150 lira arasında değişen ücretler verilmektedir. Yani kadınlar daha fazlaemek sarfettikleri halde erkek işçilerin neredeyse yarısı kadar bir ücretleçalışmaya zorlanmaktadırlar. İşsizliğin yoğun yaşandığı Siirt'te kadınlar içinhiçbir iş imknı olmadığından tarlalarda erkeklerden çok daha düşük ücretleçalışmak zorunda bırakılmaktadırlar' diyerek sistemin kadına daha düşükücret ve eşitsizliğe rıza sunduğunu vurguladı.

'İŞ YERLERİNE YAPTIRIM NEDEN UYGULANMAMAKTADIR'

İktidarın giderek artan erkek şiddeti ve kadın cinayetlerinedair çözüm üretmemesinin altında da kadına yönelik ayrımcılık politikaları vekadının çalışma yaşamından soyutlanmasına dönük niyet olduğu şüphe götürmemekteolduğunu ifade eden Beştaş, yanıtlanması amacıyla öne çıkan sorular şunlaroldu:

*Neden çalışma yaşamında kadın istihdamının artırılmasınailişkin düzenlemeler yapılmamaktadır?

*Çalışma yaşamında kadınların maruz bırakıldıkları sorunalanları tespit edilmiş midir? Mevcut sorun alanları nelerdir? Bunlara ilişkinbir çözüm üretilmesi yönünde çalışma yapacak mısınız?

*Kadın işsizliğine ilişkin bir çalışma yaptınız mı? Eldeedilen bulgular nelerdir?

*Kadınlara ayrımcılık uygulayan işveren ve işyerlerine nedenyaptırım uygulanmamaktadır?

*İşverenlerin kadınlara düşük ücret dayatmasına karşın Bakanlık olarak hiçbir çalışma yürütmeyerek hukuk dışı bu uygulamaların meşrulaşmasına zemin hazırlamıyor musunuz?