Eruhluların Asırlık 'ZEV' Geleneği

TAKİP ET:
Yahya Kara

Siirt'in Eruh ilçesi Bağgöze köylüleri, bir asrı aşkındırdevam eden 'Zev' adlı geleneklerini düzenledikleri etkinlikle sürdürdü.

Köy sakinleri düzenli olarak yapılan geleneklerini bu yıl daunutturmadı.

Belirli bir ay belirleyen köylüler bu doğrultuda köydebulunan Şeyh Ebubekir'in kabrini ziyaret ederek, geleneklerine devem ediyor.

Köyün önde gelen sakinlerinden Şeyh Sait adlı vatandaş, atalarındankalan çok eski geleneği sürdürdüklerini söyledi.

Şeyh Sait, şöyle konuştu:

'Bu ziyaret şeyh Ebubekir'in ziyaretidir. Bağgöze köyünün sukaynağıdır. Köyün suyu bu ziyaretin altından çıkıyor. Bu ziyaret çok eski biryapı çevresindeki yapılar da eski yerleşim yerinden kalma. Dedelerimiz ve atalarımız geçmişten bugüneanlatırlar bu yerleşim yerinin çok eski olduğunu ve geçmişten bir adet olarakgünümüze kadar gelmiştir bu düzenlediğimiz ziyafet.'

'Şifa arayanlar buraya geliyor'

Yıllardır çözülemeyen hastalıklarına çözüm için gelenlerinolduğunu belirten Şeyh Sait, 'Şifa arayan vatandaşlar buraya geliyor. Eskiadetlerimizi sürdürmek için gelenler de var. Bu sene Allah razı olsun köyheyetinden, çevre düzenlemesini dahiyapmışlar güzelleştirmişler. Biz her sene köylülerimiz ile sonbahar ayında buziyafeti veriyoruz. Bu ziyafetlebirlikte ibadetimizi yapıyoruz, birlikteliğimizi koruyoruz. Aynı zamandaköyümüzün sorunlarına ortak çözüm bulmaya çalışıyoruz ve birlikte bu sorunlarınüstesinden gelmeye çalışıyoruz. Şeylerimiz ve müritleri ile manevi bir hava soluyoruz.'

'Geleneklerini her zaman yaşatmayı amaçlıyorlar'

Şeyh Sait, 'Bizler var olduğumuz sürece bu adetimizi bubirlikteliğimizi sağlamaya çalışacağız ve bu muhabbetimizi ölümsüzleştirmeyeaynı zamanda sonradan gelecek kuşaklarımıza da birlik ve beraberliği aşılamayıamaçlıyoruz.' dedi.

Bağgöze sakinlerinden Yılmaz Aksu da yüz yıla aşkındır devameden bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını ve bu geleneği genç nesillere aktarmakistediklerini dile getirip şunlara değindi, 'Bu adet Bağgöze köyünde yüz yılıaşkın bir süredir devam etmektedir. Belirli bir zaman belirlenip, burayatoplanılıyor. İnsanlarımız hem mevlit okuyor hem de kurbanlar kesiyorlar.Ziyafet veriyorlar. Hem hayır amaçlı hem de bir buluşma anlamını taşıyor bugelenek ve bu gelenek yüz yıla aşkın bir süredir devam ediyor. Bizler de bugeleneğimizi mümkün mertebe devam ettirmeye çalışıyoruz.' değerlendirmelerindebulundu.