Dünya Mirasımız Üzerinde Fotoğraf Çektirdi!

TAKİP ET:
Yahya Kara

Siirt'in Tillo ilçesinde, 255 yıl önce İbrahim HakkıHazretleri'nin güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'ninbaşucunu aydınlatması için milimetrik hesaplarla yaptırdığı ışık düzeneğiüzerine çıkan bir kişi fotoğraf çektirdi.

Daha önce restorasyonda pencerenin yeri değiştiği için uzunuğraşlar sonucu bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencereaçılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı ama bir fotoğraf için taş duvarınüzerine çıkan kişi, bu muhteşem ışık düzeneğinde verilen emeğe aldırış etmedi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahiledilen ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'ınvefatı üzerine 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?' diyerek255 yıl önce türbesinde milimetrik hesaplarla yaptırdığı ışık düzeneği üzerinefotoğraf uğruna çıkan bir kişi görenlere pes dedirtti.

Yetkilileri bu utanç verici görüntüler karşısında görevedavet ediyoruz. Kültürel mirasımız bu kadar korumasız kalmamalı!

'Mirasımızı böyle mi koruyacağız?'

Vatandaşlar, Siirt'in en büyük kültürel miraslarının korunmadığınıbelirtti.

Işık hadisesi nedir?

Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatınınardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, 'Hocamın başucuna doğmayangüneşi neyleyim?' diyerek arayışa girmişti. İbrahim Hakkı Hazretleri,hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011'de değişik üniversitelerinden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

ÇOK OKUNANLAR
Pervari'de Sıcak Saatler... Yaralılar var!
Sağlık Bakanlığının Siirt'e Alacağı Personel Alımı Kura Sonuçları Açıklandı
Pervari'de Çıkan Silahlı Çatışmada 1'i Ağır 4 Kişi Yaralandı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekmen'den Pervari'de Yaşanan Olaylara İlişkin Açıklama: 'Adayımızın Kardeşi Ağır Yaralı'
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Bakan Göktaş: 8 bin personel alımını bayramdan önce gerçekleştireceğiz
Ali Yalçın'dan Memur ve Emekli Maaşları Zammı Açıklaması
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
BUNLARA DA BAKIN
Siirt Üniversitesi'nde TÜBİTAK bilgilendirme toplantıları düzenlendi
Siirt'te 490 paket kaçak sigara ele geçirildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR