Dikkat! Mide kanseri riskini artırıyor

TAKİP ET:
Yahya Kara

Mide kanseri ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar, riski artıran yiyeceklerle ilgili uyarılarda bulundu.

Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan mide kanseri kilo kaybı, karın ağrısı, kusma, midede şişkinlik gibi belirtiler veriyor. Mide kanserinden korunmak için ise özellikle tuzlu ve tütsülenmiş yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.

Mide kanseri ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar, 'Mide kanseri sıklıkla 50-60'lı yaşlarda kadınlara nazaran daha çok erkeklerde görülen, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan tehlikeli bir kanser türüdür. Tuzlu yiyecekler, tütsülenmiş ve mangalda hazırlanmış yiyecekler, helikobakter pilori enfeksiyonu, sigara, geçirilmiş mide ameliyatları, kronik atrofik gastrit (mide yüzeyinin uzun süreli iltihabı), pernisiyöz anemi gibi nedenler mide kanseri riskini arttırır. İştahsızlık, kilo kaybı, karın sağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, midede şişkinlik, karaciğer büyümesi, karında sıvı birikmesi gibi belirtiler verir. Böyle bir durumda hastaların acil olarak uzmana başvurup endoskopi yaptırmaları tavsiye edilir.' dedi.

TÜRKİYE'DE SIK GÖRÜLÜYOR

Mide kanserinin ülkemizde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çeken Fatih Kar erken tanının önemine dikkat çekti. Kar,' Mide kanseri çeşitli nedenlerden ötürü mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucunda gerçekleşir. Mide kanseri tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan dördüncü kanserdir. Ülkemizde en sık rastlanan kanserler arasındadır. Midenin herhangi bir bölgesine yerleşen ve genellikle lenf bezleri, karaciğer, akciğer gibi organlara yayılım yapabilir. Erken tanı bu kanserde de büyük önem taşıyor. Doğru tedaviler uygulanarak mide kanseri kontrol altına alınabilir. Korunmada ise uzman kontrolü ve doğru beslenme büyük rol oynuyor.' ifadelerini kullandı.

DÜZENLİ KONTROL ŞART!

Mide kanseri tedavilerinin multidisipliner bir yaklaşımla planlandığını ifade eden Kar,' Erken evrede tanı konulan uygun hastalara ameliyat şansı doğmaktadır. Yaklaşık 2-5 saat süren mide ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı veya tamamı alınmaktadır. Mide ameliyatı sonrası da hastaların mutlaka düzenli doktor kontrolünde kalması gerekir. Hastanın beslenme programını ve şeklini uzmanların önerdiği şekilde düzenlemesi gerekir. İleri evrede tanı konmuş hastalara cerrahi önerilmemektedir. Bu yüzden erken teşhis mide kanserinde hayat kurtarıcıdır. Mide kanseri genellikle geç dönemde şikayet verir. Bu nedenle hastalar çoğunluğu yakalandığında ileri evrelere ulaşılmış olmaktadır. Erken teşhis edildiğinde ise tamamen iyileşme sağlanabilmektedir. Bu nedenle toplumsal bilinçlenme mide kanserinin önlenmesi ve tedavisinde çok önemlidir. Belli aralıklarla kontrol olmak ve endoskopi yaptırmak erken teşhiste çok önemlidir.' şeklinde konuştu.

ÇOK OKUNANLAR
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Ali Yalçın'dan Memur ve Emekli Maaşları Zammı Açıklaması
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
Siirt'te Memur Alımı Yapılacak
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirt'te evinin damından düşen vatandaş hayatını kaybetti
Şanlıurfa Otogarında Silahlı Kavga: 1 Ölü, 10 Yaralı
Siirt'te Traktörün Altında Kalan Vatandaş Hayatını Kaybetti
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te sağanak yağış nedeniyle heyelan oluşan köy yollarında çalışma devam ediyor
Siirt'te İş Yerine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR