Batan gemiden 9 ton altın ve altın tuğla çıktı

1857'de batan ve 'Altın gemisi' denilen 'SSC Central Amerika' adlı gemideki 150 milyon dolarlık mal ilk kez sergilendi. Sergide milyon dolarlık altın tuğla bile var.

TAKİP ET:
Yahya Kara

ABD'nin en büyük hazinesi olarak ifade edilen ve 1857'de batan gemideki 150 milyon dolarlık mallar görücüye çıktı. İçerisinde 500'den fazla kişi ve 9 ton altınla batan gemiden çıkan el ilginç şey ise 1 milyon dolar değerindeki altın tuğla oldu. Diğer bir muhteşem hazine ise 350 yıldır Bahamalar'ın köpek balıklarıyla dolu sularının altında olan gemi enkazından çıkarıldı...

Denizlerin derinliklerinde yatan gizli hazineler tek tek ortaya çıkarılıyor. ABD'nin en büyük hazinesi olarak da adlandırılan "SS Central America" adlı gemi, 1850'lerde Orta Amerika ile ABD'nin doğu kıyısı arasında işletiliyordu. "Altın Gemisi" denilen gemi, 1857'de Küba'nın başkenti Havana yoluyla Panama'dan ABD'nin New York kentine giderken kasırgada battı.

İçinde 500'den fazla kişi ve 9 ton altın vardı. 1857'de ekonomik krize de neden olan bu facia unutulmadı.


Geminin 150 milyon dolar değerindeki malı 10 yıl süren yasal çekişmenin ardından şimdi ilk kez ABD'nin Nevada eyaletinde sergilendi.

1980'ler ve 2014 yılları arasında batık gemiden kurtarılan 1 milyon dolarlık altın tuğla, Levis'ın kurucusu Levi Strauss'un yaptığı blue jean pantolon ve “derinliklerin Mona Lisa'sı” olarak anılan bir kadının portresi de sergide yer alıyor.

İç Savaş'tan önceki Amerikan yaşamının nadir tarihi buluntularını taşıyan 85 metrelik SS Central America'da son seferinde 9 ton altının yanı sıra 578 yolcu ve mürettebat bulunuyordu.


Faciada çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sadece 153 yolcu hayatta kalabildi.

Gemi enkazı 1988'de Kaptan Tommy Thompson liderliğindeki bir kurtarma ekibi tarafından keşfedildiğinde, “Amerika'nın en büyük hazinesi”olarak adlandırıldı. Ancak geminin malları, açgözlülük, entrika ve yasal çekişmeler nedeniyle günümüze kadar gizli tutuldu.

Şu anda California Gold Marketing Group çatısı altındaki bir grup yatırımcıya ait olan malların bir kısmının, Holabird Western Americana Collections tarafından ekim ve kasım aylarında açık artırmalarda satılacağı belirtildi.

350 yıl önce batan geminin hazineleri ortaya çıktı

Uzmanlar, 350 yıldır Bahamalar'ın köpek balıklarıyla dolu sularının altında olan, 17. yüzyıldan kalma bir gemi enkazının hazinesi ortaya çıkardı.

Söz konusu eserler arasında altın ve gümüş sikkelerin yanı sıra, altın kolyeler, değerli taşlar, Çin porselenleri ve tarihi kılıçlar yer alıyor.

Nuestra Señora de las Maravillas, 4 Ocak 1656'da kuzey Bahamalar'daki Little Bahama Bank açıklarında batan iki katlı bir İspanyol kalyon gemisiydi.

ÇOK OKUNANLAR
Pervari'de Sıcak Saatler... Yaralılar var!
Sağlık Bakanlığının Siirt'e Alacağı Personel Alımı Kura Sonuçları Açıklandı
Pervari'de Çıkan Silahlı Çatışmada 1'i Ağır 4 Kişi Yaralandı
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekmen'den Pervari'de Yaşanan Olaylara İlişkin Açıklama: 'Adayımızın Kardeşi Ağır Yaralı'
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Bakan Göktaş: 8 bin personel alımını bayramdan önce gerçekleştireceğiz
Ali Yalçın'dan Memur ve Emekli Maaşları Zammı Açıklaması
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
BUNLARA DA BAKIN
Siirtspor Ligden Düştü! Yeni sezona Bölgesel Amatör Ligde devam edecek...
Siirt'te Evin Çatısında Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR