ABD ile Çin Arasında Ticaret Barışı: Gümrük Vergileri Düşürüldü
Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin, uzun süredir devam eden ticaret gerilimini yumuşatacak önemli bir adım attı. İsviçre'de gerçekleşen iki günlük görüşmelerin ardından iki ülke karşılıklı olarak gümrük vergilerini 90 gün boyunca düşürme kararı aldı.
İsviçre'deki görüşmeler sonrasında Çin ve ABD arasında geçici bir süre tarife indirimi kararı geldi. Buna göre Çin, 90 gün boyunca ABD'ye uyguladığı tarifeleri yüzde 125'ten yüzde 10'a düşürecek. ABD ise Çin'e yönelik tarifeleri aynı dönemde yüzde 145'ten yüzde 30'a indirecek.
ABD Hazine Bakanı Bessent: Verimli bir görüşme yaptık
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent Çin ve ABD'nin ayrışma istemediğini belirtti. Bessent, 'Fentanil konusunda atılacak adımlar konusunda çok sağlam ve verimli bir görüşme yaptık' dedi.
Açıklamada ayrıca 'Tarafların ekonomik ve ticari ilişkilerle ilgili görüşmeleri sürdürmek üzere bir mekanizma kuracakları' belirtildi.
Önemli ilerleme kaydedildiği açıklamıştı
ABD ve Çin, ticaret savaşını yatıştırmak amacıyla İsviçre'de iki gün süren görüşmelerin ardından 'önemli ilerleme' kaydedildiğini açıklamıştı.
Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, ABD tarafının profesyonelliğini överken, ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ise iki taraf arasındaki ticaret anlaşmazlıklarının abartılmış olabileceğini belirtmişti.
Piyasalar ne tepki verdi?
Anlaşmanın duyurulmasının ardından, ons altın fiyatında düşüş yüzde 3'e yaklaşırken 3.228 dolara kadar düştü. Dolar Endeksi 101,159 ile 1 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Brent petrolünün varil fiyatı 2,11 dolar artışla 66,02 dolara yükselirken; Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 2,12 dolar artışla 63,14 dolara çıktı.
Bitcoin fiyatı, ABD-Çin anlaşmasına ilişkin haberler ile 105.646 dolara yükseldi.
Euro/dolar, 1 ayın en düşük seviyesi olan 1,1163'e geriledi.
ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine kağıdında getiri 8 baz puan artışla yüzde 3,9601'e; ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine kağıdında getiri 6 baz puan artışla yüzde 4,4339'a yükseldi.
ABD ve Çin'in karşılıklı tarife indiriminin duyurulmasının ardından, altın fiyatlarında düşüş yüzde 3'e yaklaştı. Ons altın 3219 dolara, gram altın fiyatı ise 4010 dolara kadar geri çekildi.
Ons altın güne 3325 dolardan başlarken, kritik haberin duyulmasıyla düşüşünü hızlandırdı ve 3.219 dolara kadar geri çekildi. Sarı meden, saat 10.42 itibarıyla yüzde 2,90 düşüşle 3225 dolar seviyesinde.
Analistler, ons altının 3286 doların altında kalmaya devam etmesi halinde, 3251 dolar desteğinin test edilmesini bekliyor. Buranın altında ise, 3206 dolar desteği mevcut. Yukarıda dirençler, 3322 ve 3366 dolarda.
'Altın muhtemelen düşmeye devam edebilir'
Reliance Securities kıdemli emtia analisti Jigar Trivedi, 'Dolar endeksi, Trump yönetiminin hafta sonu İsviçre'de yapılan ve altın fiyatları üzerinde baskı yaratan müzakerelerin ardından Çin ile ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydettiğini açıklamasıyla yükseldi' dedi.
Trivedi, 'Yakın vadede, dolar değer kazanabileceğinden ve jeopolitik risklerin azalmasıyla sığınak talebi de düşebileceğinden altın muhtemelen düşmeye devam edebilir, dolayısıyla sarı metal yakın vadede 3.200 dolar seviyesine gerileyebilir' diye ekledi.
Neler olmuştu?
Trump ikinci dönemine başladığından bu yana Çin mallarına yüzde 145 gümrük vergisi uygularken Pekin de ABD'den yapılan ithalata yüzde 125 gümrük vergisiyle karşılık verdi. Bu durum ikili ticaretin neredeyse durma noktasına gelmesine yol açarak ABD'de enflasyonist baskıyı arttırdı ve Çin'in büyümesine güç veren ihracat motorunu tehdit etti.