Altın fiyatlarında Fed etkisi: Düşüş sürecek mi?

Altın fiyatları gerilemeye devam ediyor. Fed yetkililerinin şahin açıklamaları nedeniyle faiz artışı beklentisinin hızlanması altın fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi. Uzmanlar güçlü doların altını baskılamaya devam edeceği görüşünde.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Altın fiyatları, doların kuvvetlenmesi ve merkez bankalarının enflasyonu dizginlemek için faiz artıracağı beklentisiyle altı haftanın dip seviyesine indi. Küresel piyasalarda faizlerin agresif bir şekilde yükseltilmeye devam edeceği beklentileri artarken bu durum altının negatif etkilenmesine neden oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin geçen haftadan bu yana “şahin” tonda yaptığı açıklamalar, açıklanan verilerle desteklenince piyasa fiyatlamalarında bankanın bu ayki toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali yüzde 74’e yükseldi.

FED ŞAHİNLEŞTİKÇE ALTIN GERİLEDİ

Geçtiğimiz hafta cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell merkez bankasının enflasyonu dizginleme taahhüdünü vurgulamış, bu da kayıp serisini hızlandırmıştı. Bu hafta Fed yetkililerinin şahin açıklamalarına devam etmesi ise altındaki düşüşü daha da ivmelendirdi.

New York Fed başkanı John Williams, bu hafta başında yaptığı açıklamada, fiyat baskılarını kontrol altına almak için faiz oranlarının bir noktada muhtemelen yüzde 3,5’in üzerine çıkması gerektiğini söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de merkez bankasının enflasyonu frenlemek için “ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi.

Son olarak Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester dün yaptığı açıklamada bankanın faiz oranını yüzde 4’ün üzerine çıkarması ve enflasyonun hedef seviyeye çekilmesi için bir süre orada tutması gerektiğini belirtti.

Fed açıklamalarıyla birlikte faiz artışı beklentilerinin artmasıyla dolar ve hazine tahvillerinin getirileri yükselirken herhangi bir faiz getirisi olmayan altının cazibesi düştü. Bu da değerli metalin satıcılı seyretmesine neden olurken altın kaybını art arda beşinci güne taşıdı. Altın 2022’de yüzde 6’dan fazla düştü.

‘ZAYIFLIK DEVAM EDEBİLİR’

Bloomberg’in aktardığına göre konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hindistan merkezli yatırım şirketi Kotak Securities emtia araştırma başkanı Ravindra Rao, dolar ve tahvil getirilerinde önemli bir düzeltme olmadıkça altındaki zayıflığın devam edebileceğini söyledi.

Rao, “Çin ekonomisinin sağlığıyla ilgili endişeler de fiyat üzerinde baskı oluşturuyor ve bu da tüketici talebini engelleyebiliyor” dedi.

KRİTİK SEVİYEYE YAKIN

İntegral Yatırım’ın günlük Forex ve VİOP Bülteni’nde konu ile ilgili değerlendirmede “Ons altının kolu kanadı kırık” ifadeleri kullanıldı.

Uzmanlar, “Ons altında Dolar baskısını net bir şekilde izliyoruz. 1713 seviyesindeki destek seviyesinin de altına gerileyen ons altın ana destek bölgesi olan 1680 seviyesine doğru güç kaybediyor. Elbette bundan ana neden şahinleşen Fed ile birlikte dolar endeksinin yeniden 109 seviyesine yükselmesi” değerlendirmesinde bulunarak genel yönün zayıf olduğu belirtildi.

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Spot piyasada altın ons başına yüzde 0,3 gerileyerek 1705 dolar seviyesinde işlem gördü. Kapalıçarşı’da gram altın sabah saatlerinde 999 TL seviyeleriyle 1000 TL’lik kritik seviyenin hemen altında işlem gördü.

Çeyrek altın 1641 TL alış ve 1653 TL satış fiyatıyla, cumhuriyet altını ise 6 bin 544 TL alış ve 6 bin 595 TL satış seviyesinden işlem gördü.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN