Almanya'da çifte vatandaşlık nasıl alınır?

Almanya'da, Türkiye'den göç eden milyonları da ilgilendiren 'çifte vatandaşlık' yasasında sona geliniyor. Peki Alman vatandaşlığı nasıl alınacak? İşte önerilen maddeler...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) kurduğu hükümetin koalisyon sözleşmesi çerçevesinde yabancıların vatandaşlığa geçmelerini kolaylaştırma planında ayrıntılar netleşiyor.

Almanya İçişleri Bakanlığı "neredeyse hazır olduğunu" açıkladığı yasa tasarısı, Türkiye'den göç eden milyonlarca kişi ile Almanya'da doğan aile mensuplarının çifte vatandaş olmasının önündeki engellerin kaldırılmasını da öngörüyor.

Peki Almanya'da planlanan yasa tasarısında hangi değişiklikler var? İşte hükümetin vatandaşlık kurallarında önerdiği değişikler:

* Alman vatandaşlığına başvuru için ülkede ikamet edilmesi gereken süre, sekiz yıldan beş yıla indirilecek.

* Okul ya da meslekî başarı, son derece iyi Almanca bilgisi veya kamu yararına faaliyetler gibi yollarla entegrasyonda "özel başarı" göstermiş kişiler için bu süre üç yıla kadar inebilecek.

* Türkiye'den göç etmiş milyonlarca kişinin Alman vatandaşlığına geçmesini engelleyen, çifte vatandaşlık önündeki engeller belirli kriterlerle kaldırılacak. Tasarıda, "topluma entegrasyon için dil bilgisi, eğitim, meslekî beceri ve özgürlükçü demokratik temel düzene bağlılığın, bir kişinin bir ya da birden çok vatandaşlığa sahip olmasından çok daha önemli olduğu"na işaret ediliyor.

Almanya'da hükümetin hazırladığı yasa tasarısı, İçişleri Bakanlığı tarafından bakanlıklara gönderilecek. tasarı, bakanlıkların onayının ve kabinede de kabul edilmesinin ardından parlamento oylamasına sunulacak. (DIŞ HABERLER)

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN