6 Yaşındaki Çocuğun İstismar Edilmesine Siirt Baro'sundan Sert Açıklamada!

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızını 6 yaşında 'evlendirdiği'ne ilişkin fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından Siirt Barosu Çocuk Hakları Komisyonu sert bir basın açıklaması geldi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Akif Özalp

Siirt Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafında yapılan yazılı açıklamada, "Çocukları korumakla yükümlü olan devletin; yaşanan bu vakayla birlikte bir kez daha din adı altında ama dinle alakası olmayacak şekilde çocukların vücut dokunulmazlığına müdahale eden tüm oluşumların karşısında durması gerektiği açık bir şekilde ortadadır." açıklamasında bulundu.

"İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın takibi hususunda tüm STK' lar ile Baroları hassasiyet göstermesi gerektiğini bildirir, Siirt Barosu Çocuk Haklari Komisyonu olarak ortaya çıkan veya çıkmayı bekleyen her istismar mağdurunun sesi olacağımızı ve görülen davanın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız." ifadelerini kullanan siirt Barosu yazılı açıklamada şunlara söyledi:

Medyaya yansıdığı üzere İsmailağa Cemaati' ne bağlı Hiranur Vakfı' nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel' in kızı H.K.G., babasının kendisini henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile imam nikâhıyla evlendirdiği ve çocukluğu boyunca cinsel istismara maruz kaldığı iddiasıyla yargı makamlarına başvurmuştur. İstismar mağduru H.K.G' nin henüz 6 yaşında iken gelinlik giydirilmiş fotoğrafi ve suçun faili ile gerçekleştirdiği ses kayıtları dökümü medyaya yansımış durumdadır.

Ne yaşadıkları hakkında en ufak bir fikri dahi olmayan yaşlarda, kendisine dayatılan eylemlere maruz bırakılan çocukların korunmasını temel şiar edinmesi gereken yargı ve yasama makamlarının kulaklarını istismar mağdurlarının çığlıklarına tıkaması, ellerinden geldiğince istismara kolaylık sağlayacak uygulamalar ve düzenlemeler yapması kabul edilebilir nitelikte değildir. Bu vakanın ilk olmadığını ancak son olması gerektiğinin bilincindeyiz. Bu hususta devletin, yargı makamlarının ve her insanın duyarlı olması gerektiğinin altını çizmekteyiz.

Çocukları korumakla yükümlü olan devletin; yaşanan bu vakayla birlikte bir kez daha din adı altında ama dinle alakası olmayacak şekilde çocukların vücut dokunulmazlığına müdahale eden tüm oluşumların karşısında durması gerektiği açık bir şekilde ortadadır. Yargılama safhalarında istismarcılara gizli ellerce yardım edilmesinin, çocukların bu süreçlerde de faatle farklı şekillerde istismara maruz bırakılmasının, dosyalarının üstünün örtülmesinin, iyi hal indiriminin, "rızası vardı!" ve "istismarcısıyla evlendirilsin!" söylemlerinin önüne geçilmesi gerektiğini bu son vaka ile tekrardan çarpıcı bir şekilde görmekteyiz.

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın takibi hususunda tüm STK' lar ile Baroları hassasiyet göstermesi gerektiğini bildirir, Siirt Barosu Çocuk Haklari Komisyonu olarak ortaya çıkan veya çıkmayı bekleyen her istismar mağdurunun sesi olacağımızı ve görülen davanın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. 07.12.2022

Siirt Barosu Çocuk Hakları Komisyonu

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN