5 TL Madeni Paradaki 'Atatürk' Tartışmasına Yanıt Geldi: 'Üzerinde Kasıtlı Olarak Oynandı'

Cumhuriyet'in 100. yılına özel 100 milyon adet basılan madeni 5 Türk lirası, üzerindeki Atatürk kabartmasıyla gündeme geldi. Parayı gören birçok kişinin rölyefe ilişkin yorumu 'Atatürk'e benzemiyor' oldu. Yorumlarla tartışmaların da beraberinde gelmesi üzerine Darphane yetkilileri iddialara ilişkin açıklama yaptı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

5 liralık hatıra paralarının görüntüleri sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından eleştiri topladı. Cumhuriyet'in 100. yılına özel basılan madeni paradaki Atatürk rölyefiyle ilgili Darphane'den önemli bir açıklama geldi. Yetkililer "kasıtlı olarak para üzerindeki Atatürk rölyefiyle oynandığını" kaydetti.

DARPHANEDEN 5 TL MADENİ PARADAKİ ATATÜRK RÖLYEFİ İDDİALARINA YANIT

100 MİLYON YENİ 5 TL'LİK MADENİ PARA

Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü için basılan ve dolaşıma giren 5 liralık hatıra paralar AA tarafından Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde görüntülendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ"e göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirlenen 5 liralık madeni hatıra paralar 100 milyonla sınırlı olmak kaydıyla basılarak tedavüle sokuldu.

Çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlenen paraların ön yüz desenine, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

'TÜRKİYE YÜZYILI' LOGOSU

Ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldıza, ortada "Türkiye Yüzyılı" logosuna yer verildi. Logonun solunda 5 rakamı, altta "Türk lirası" yazısı ve yazının altında "2023" ibaresi bulunuyor.

ARKA YÜZDE ATATÜRK RÖLYEFİ

Arka yüz deseninde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi, altta Cumhuriyet'in 100. yılı logosu ve çevrede "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer alıyor.

Anadolu Ajansı, dolaşıma giren 5 liralık hatıra paraları Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde görüntülendi.

DARPHANE'DEN "ATATÜRK GÖRSELİ KENDİSİNE BENZEMİYOR" İDDİASINA YANIT

Darphane yetkilileri, son günlerde sosyal medyada ve bazı basın-yayın organlarında yer alan "5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediği"ne ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirtti.

Açıklamada "Kamuoyunu yanıltmak amacıyla kasıtlı olarak para üzerindeki Atatürk rölyefi ile oynanarak algı çalışmaları ve dezenformasyon yapılmaktadır. İddia ve yorumlar tamamen asılsız olup paylaşılan resim gerçeği yansıtmamaktadır." dendi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN