44 ilde arsa satışı: Kimler, nasıl başvuracak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 44 ilde 622 muhtelif arsayı satılığa çıkardı. Peki bu arsaların avantajı ne?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı satılığa çıkartılan arsalarla ilgili merak edilenleri cevapladı. Özelmacıklı açıklamasında, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 44 ilde 622 muhtelif arsayı satışa çıkarıyor. Bu satışlar 21-22-23 Kasım tarihlerinde yapılacak. Bu tür satışlar bazı avantajlar sunuyor" dedi.

Milliyet'te yer alan habere göre, Özelmacıklı yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "Satışta bir KDV muafiyeti mevcut. Arsalarda yüzde 18 KDV oluyor. Bu satışlarda bir KDV avantajı var. Satışa çıkmış bedellerde yüzde 20’lik avantaj var diyebiliriz. 24 aya kadar vade imkanı, yüzde 25 peşinat imkanı var. Vadeler 48 aya kadar yapılıyordu ancak mevcut enflasyonist ortam nedeniyle 24 aya düşüldüğünü görüyoruz.

İhalenin önemli bir farklılığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılmasıdır. 16 Ekim tarihinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmuştu. Başkanlık 3 genel müdürlük çerçevesinde kuruldu. Biri Marmara bölgesi dışındaki yerlere bakmak için kurulmuş Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, bir diğeri Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’ydü.

Bir tanesi de kaynak geliştirme için kurulmuştu. O da Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü’ydü. Taşınmaz ve kaynak geliştirme genel müdürlüğü aslında tescil dışı alanlar ile hazine taşınmazlarını planlayarak satmak bu vesile ile kentsel dönüşüm sürecine finansal katkı sağlayacak bir birim olarak kuruldu. Bu da kentsel dönüşüm başkanlığının ilk ihalesi diyebiliriz. Buralarda kentsel dönüşüme finansal kaynak oluşturması hedefleniyor.

Açık artırmaya herkes katılabiliyor. Katılmak için ister internetten isterse de yerine bizzat giderek katılma imkanı var. İhalelere katılmak isteyenler online müzayedeye katıl linki üzerinden emlakmuzayede.com.tr sayfası üzerinden ihaleye katılabiliyorlar.

Teminatları yatırarak ya TOKİ’nin İstanbul hizmet binasındaki konferans salonuna ya da Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konferans salonunda ihaleye katılabiliyorlar. Bunun için de yatırılması gereken teminat ödemeleri var. Yatırılacak teminat ödemeleri taşınmazlara göre değişiyor. Hangi yeri almak isterlerse o yerle alakalı teminat tutarına katılımcıların bakmaları gerekiyor.

‘160 BİN TL BEDEL İSTENİYOR’

Katılım teminatları taşınmazları muhammen bedele göre değişiyor. 40 bin TL’ye kadar olan gayrimenkuller 2 bin TL'den başlarken, 700 bin TL ve üzeri olanlarla 160 bin TL bedel isteniyor. Burada ayrıca emlak yönetim hizmetleri yüzde 2+ KDV hizmet bedeli de talep ediyor. Aslında burada hizmet bedeli de söz konusu.

'HER TAKSİDE FAİZ UYGULANACAK’

Tutarı peşin ödemek isteyenler için yüzde 20 indirim imkanı söz konusu. Vade yapmak isteyenlere yüzde 25 peşin, 24 ay taksitler halinde ödeniyor olacak. Her takside aylık kanuni faiz uygulaması yansıtılacak. KDV muafiyeti dışında tapu işlemlerine ait vergi, resim harçlar ve damga vergisi gibi 6306 sayılı kanun hükümleri gereğince muafiyetler söz konusu.

İhaleye katılacak olan kişilerin mutlaka ihale şartlarını, imar durumlarını, yerin fiziksel durumunu mutlaka incelemesini öneriyoruz. Arsalarla alakalı ihale söz konusu olduğu için bazen ihalenin heyecanı nedeniyle rakamlar piyasa rayiçlerinin üzerine çıkabiliyor. KDV avantajı, taksit avantajı nedeniyle vatandaşlar kendi bölgelerindeki yerler için ilgi gösteriyor diyebiliriz.

44 ilde arsa satışı: Kimler, nasıl başvuracak?

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN