Yılın en uzun gecesi bu gece yaşanacak... En uzun gece neden 21 Aralık, kaç saat sürüyor?

21 Aralık tarihinde Kuzey Yarım Küre Güneş'e en uzak noktada bulunur ve bu gün gece, gündüze göre daha uzun sürdüğü için 'en uzun gece' yaşanıyor. En uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık aynı zamanda dünyanın ekseninin eğikliği nedeniyle Kuzey Yarım Küre'de kışın başlangıcını simgeliyor. Türkiye'de en uzun gece Sinop ilinde yaşanırken, 15 saat 6 dakika sürecek.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

21 Aralık'ta, Kuzey Yarım Küre Güneş'ten en uzak noktada bulunur. Bu nedenle, bu tarihte Kuzey Yarım Küre'ye gelen güneş ışınları daha az açıyla gelir. Bu da, ışınların daha az enerji yaymasına neden olur. Bu enerji azalması nedeniyle, Kuzey Yarım Küre'de daha az ısı ve ışık alınır. Bu durum, en uzun gece yaşanmasına neden olur.

En uzun gece yaşanan 21 Aralık'tan sonra, Kuzey Yarım Küre'de Güneş'e olan uzaklık azalmaya başlar. Bu nedenle, gündüzler uzamaya ve geceler kısalmaya başlar. Bu süreç, 21 Haziran'da Kuzey Yarım Küre'de yazın başlangıcıyla sona erer.

EN UZUN GECE NEDEN 21 ARALIK?

21 Aralık'ta en uzun gece yaşanmasının nedeni, Dünya'nın eksen eğikliği ve güneş ışınlarının yıl içindeki hareketiyle ilgilidir. Dünya, güneş etrafında dönerken kendi ekseni etrafında eğik bir açıda hareket eder. 

Kış güneş dönencesi olarak adlandırılan 21 Aralık tarihi, kuzey yarımküre için kışın başlangıcını temsil eder. Bu tarihte, kuzey yarımküre, Güneş'e en çok eğik olan pozisyonda bulunur. Kuzey yarımküredeki bu dönemde, Kuzey Kutbu'na en yakın olan bölgelerde günler kısadır ve gece süresi en uzunudur.

Güneş'in ışınları, Kuzey Kutbu'na daha dik bir açıyla gelir, bu da 21 Aralık'ta Kuzey Yarımküre'de en düşük güneş ışığı alımını sağlar. Bu durum, günün kuzeydeki bölgelerde daha kısa, gece süresinin ise daha uzun olmasına neden olur. Güneş ışınları ekvatora daha düz bir açıyla gelir, bu nedenle ekvatordaki bölgelerde gece ve gündüz süreleri daha dengelidir.

Buna karşılık, 21 Haziran'da Güneş, güney yarımküre için en yüksek noktada olup, güneyde yazın başlangıcını temsil ederken, kuzey yarımkürede yazın başlangıcını temsil eder.

TÜRKİYE'DE EN UZUN GECE NEREDE YAŞANIR?

Türkiye'de en uzun gece, ülkenin en kuzey noktasında bulunan Sinop'ta yaşanır. Sinop'ta 21 Aralık'ta gündüz süresi 15 saat 6 dakika sürecek. 

Dünyanın ekseninin eğikliği nedeniyle, Kuzey Yarım Küre'de 21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak dönencesine dik gelir. Bu nedenle, Kuzey Yarım Küre'deki en kuzey şehirleri en uzun geceyi yaşar.

Sinop'tan sonra Türkiye'de en uzun geceyi yaşayan şehirler sırasıyla Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun'dur.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN