Uzmanlar yatırımcıları uyardı: Altın için 'dip ve tavan' seviyeleri

'Bu seviye üzerinde kalındığı sürece tekrar 2032 TL ve 2100 TL dirençleri hedeflenebilir. Düşüş yönlü fiyatlanmalarda ise 1973 TL destek seviyesini takip edeceğiz.'

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Para ve emtia piyasalarında yönü ABD’den gelen ekonomik gelişmeler belirlemeye devam ediyor. Cuma günü ABD’de ocak ayı tarım dışı istihdam verisi önemle takip edildi. Borsada 9 bin puan seviyesine ramak kaldı. Endeks 8 bin 850 puan seviyesinin de üzerine çıkarak önemli bir eşiği aştı. Altın fiyatları ise kritik sınırı geçti. Peki piyasalarda hedef ne? Ekonomistler cevapladı.

Ata Yatırım Yurt İçi Piyasalar Uzmanı Emre Ökten milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Endeks, 8850 direnç seviyesinin üzerine atarak ve yukarı yönlü rekor seviyelerini test etmektedir. Para ve maliye politikalarındaki istikrarlı ve güvenilir adımlar ile devam etmesi, yabancı girişini de beraberinde getirmekte. Endeks tarafında güçlü alışlar yukarı yönlü hareketin devamını tetikliyor. Hem teknik hem psikolojik açılardan direnç seviyesi olan 9.000 seviyelerini endeksin bu hafta test etmesi muhtemeldir.

Endekste 9000 seviyesinin kırılması halinde, takip edeceğimiz yeni direnç seviyeleri olarak -dolar bazlı olarak 300 dolara denk gelen- 9150 seviyesi gündeme gelmektedir. Bu seviyenin de üzerine çıkılması halinde kademeli olarak 9250 ve 9500 seviyesi takip edilecek direnç seviyeleri olacak. Para ve maliye politikalarında piyasanın beklentisine paralel kararların verilmesine -Merkez Bankası başkan değişikliği sonrası- borsamız pozitif bir açılış ile tepki verdi. Bu güven ortamı içerisinde yükseliş trendinin devam etmesini bekliyoruz.

Uzmanlar yatırımcıları uyardı: Atın için 'dip ve tavan' seviyeleri

FED’in faiz indirimlerine Mart ayı itibarıyla başlama ihtimalinden dolayı Ons altın’da yukarı yönlü ciddi bir hareketlilik başlamıştı. Bu da, gram altındaki zirve seviyelerinin test edilmesini sağlamıştı. 

FED’in faiz indirimi için takip ettiği önemli datalardan olan Tarım Dışı İstihdam datasının beklentilerin üzerinde gelmesi ve yapılan açıklamaların faiz indirimi için erken olduğu sinyalleri, ons altında baskıya sebep oldu ve bizde de gram altının 2.000 seviyelerinin altına inmesine sebep oldu. Burada FED’in faiz indirimlerine başlaması için gelecek olan datalar altının yönü için önemli olacaktır. Piyasalarda bu sene faiz indirimlerinin olması, kısa vadeli olarak altını baskılasa da, ilerleyen aylarda tekrar yukarı yönlü hareketin devamını getirebilir.

Gram altında takip edilecek olan seviyeler, daha önce test ettiğimiz 2050 seviyesi ve -ons altının yukarı yönlü hareketi ile birlikte- 2250 ve 2500 hedef seviyeleri olarak görünmektedir.

Uzmanlar yatırımcıları uyardı: Atın için 'dip ve tavan' seviyeleri

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "TCMB’nin başkan değişikliğinin ardından yabancı kurumlardan hızlı gelen raporlar, ekonomik programdan vazgeçilmeyeceğine yönelik mesajlar ve normalleşme adına atılan zorunlu karşılıklara faiz ödemesi adımları endekse olumlu yansıdı. Gün içerisinde Borsa İstanbul’da kar realizasyonları görsek bile satışların karşılanması ve hacimlerdeki artışı olumlu karşılıyoruz. Endekste,kısa vadede 8800 seviyesi üzerinde kalındığı sürece 8900 ve 9000 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 8700 destek seviyesi izlenebilir.

Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin ciddi bir şekilde törpülenmesiyle dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yükselişleri takip ettik. Bu tabloda altın baskı altında kalırken dolar kurundaki ılımlı yükseliş devam etti. 

Gram altında ise 1980 TL seviyesi test edildikten sonra bir toparlanma süreci içerisinde. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece tekrar 2032 TL ve 2100 TL dirençleri hedeflenebilir. Düşüş yönlü fiyatlanmalarda ise 1973 TL destek seviyesini takip edeceğiz."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN