Tuncer Bakırhan: Yargıtay'ın kararı darbe teşebbüsüdür, Meclis tutum alsın

Yargıtay'ın Anayasa'ya başkaldırdığını belirten HEDEP Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, 'Meclis ve Meclis Başkanlığı'nı darbe teşebbüsüne karşı tutum almaya çağırıyoruz' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay’ın AYM’nin Can Atalay kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin HDP Genel Merkezi’nde toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında açıklama yaptı. 

ANAYASASIZLAŞMA DÖNEMİ

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre Yargıtay’ın kararını "darbe teşebbüsü" olarak nitelendiren Bakırhan, “Darbeler mekaniğinin işlediği ülkemizde bu darbelerin artık son bulması gerektiği konusunda Merkez Yürütme Kurulumuz bir tartışma yürüttü. Şimdi sizlerle hem Meclis Grubu hem de Merkez Yürütmem Kurulumuzdaki tartışmalar sonucunda bu konuya ilişkin düşüncelerimizi paylaşmak istiyorum. Türkiye hukuk ve siyaset tarihinde darbe mekaniğinin en canlı olduğu bir dönemden geçiyor. Anayasa’nın AKP-MHP ittifakı tarafından askıya alındığı bu dönemde, tarihte görülmediği kadar yargıda kadrolaşmanın olduğu ve kuvvetler birliğinin esas alındığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. 2015 yılından sonra adım adım bir Anayasasızlaşma sürecini yaşıyoruz” dedi.

‘DARBE TEŞEBBÜSÜDÜR’

 

Anayasa’nın 153’üncü maddesine işaret eden Bakırhan, “Buna rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kendisini Anayasa Mahkemesi (AYM), TBMM ve Türkiye halklarının üzerinde görmesi yargı eliyle siyasi darbe yapma amacının açık göstergesidir. Yargıtay 3.Ceza Dairesi ve Yargıtay Başsavcılığı’nın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ve mahkeme üyelerini tehdit etmesi, 2015 yılının Nisan ayından beri fiili bir OHAL rejimine dönüşen Türkiye’nin darbe mekaniği üreten otoriterliği içinde yeni bir darbeye teşebbüstür” diye belirtti. 

'BU İTTİFAK, HUKUK VE ADALETİ ÇIKARLARI UĞRUNA ORTADAN KALDIRDI'

Bakırhan, devamında sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar AİHM kararlarının tanınmaması yargının siyasete müdahalesinin çok sayıda örneğini görmüştük. Siyasi iktidar tarafından desteklenen bu tutum, Türkiye’de yargı eliyle siyasete müdahalenin zeminini güçlendirmiştir. İktidar ortağı Bahçeli’nin her hafta parti grup toplantısında HDP’nin kapatılması başta olmak üzere birçok konuda Anayasa Mahkemesi’ni hedef göstermesi bu yargı darbesinin yolunu açan söylemlerini oluşturmuştur. Yargıda milliyetçi, ırkçı, ulusalcı, iktidar güdümlü kadrolaşma ve bu kadroların cesaretlendirilmesi, bugünkü hukuk faciasının gerekçesidir. Açıktır ki, ortaya çıkan bu hukuk faciasının baş sorumlusu AKP-MHP ittifakıdır. Bu ittifak, hukuk ve adaleti çıkarları uğruna ortadan kaldırmıştır. Dün yapılan suç duyurusuyla dünya hukuk tarihinin kara sayfalarına bir hukuk faciası daha eklenmiştir.

'YARGITAY'I DARBE TEŞEBBÜSÜNE CESARETLENDİREN İKTİDARIN KENDİSİ'

HDP’nin kapatma davasında hukuk dışına çıkan, AİHM’in emsal kararlarını tanımayan ve kapatma davasını siyasi bir şova dönüştüren Yargıtay’ın siyasi iktidar ve ortağı tarafından cesaretlendirilmesi, dünkü hukuk faciasının ön habercisiydi. Binlerce siyasetçi arkadaşımıza verilen adaletsiz ve hukuksuz cezaları onayan, bu cezaları onadıkça siyasi iktidar tarafından sırtı sıvazlanan Yargıtay, 7 yıllık tutukluluk süresini dolduran siyasetçi arkadaşlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Leyla Güven şahsında onlarca arkadaşımızı ısrarla rehin tutmaktadır. Yargıtay’ı darbe teşebbüsüne iten ve cesaretlendiren AKP -MHP iktidarının kendisidir. İktidarın küçük ortağı yemiyor içmiyor ‘Anayasa Mahkemesi kapatılmalı’ diyor. Kimse ona ‘Senin yaptığın Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüstür!” demiyor. Oysa bu ifadeler, faşist, popülist bir rejim tesis edeceğiz demenin itirafıydı.

'KİMSENİN SESSİZ KALMA HAKKI YOKTUR'

Kobanî Kumpas Davası gibi Kürt ve muhalif siyasetçilere, Kürt gazetecilere, Kürt kadın aktivistlere, halkın hakkını savunan avukatlara, insan hakları savunucularına, aydın ve yazarlara ve elbette Gezi protestocularına yönelik açılan davalarda ‘faşizmin hukuku’ diye niteleyebileceğimiz anlayışın bir kez daha kendisini dışa vurduğunu gördük. Bu anlayış, yurttaşları ‘hakkın öznesi’ olarak değil, bir düşman olarak görüyor.  Nitekim bu zihniyet dün aleni bir biçimde, darbeye teşebbüs etmiştir. Ülke hukukunun en üst kurumuna bu kadar rahat tehdit varsa, kimse güvende değil. Kimsenin sessiz kalma hakkı yoktur. Ülkenin geleceği söz konusudur. Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya dönük bu kadar açık ve rahat ifadelerde bulunmak aslında topluma savaş açmaktır. Toplumu kökten yok saymaktır. Bu darbeci dile, zihniyete, bu darbeci şovenizme ‘dur’ denilmelidir. İktidar, dokunduğu her şeyi çürüten, yozlaştıran bir konumdadır. Durumun bu hale gelmesinde iktidarın pratikleri katkı sunmuştur.

'ANAYASAL DÜZENİ DEĞİŞTİREN SİZSİNİZ'

Bizler siyasi iktidarı defalarca uyardık. Darbe mekaniğinden siyasi çıkar elde etme tutumunun Türkiye halklarına kötülükten başka bir şey getirmeyeceğini defalarca ifade ettik. Demokratik siyaset ve uzlaşı kanallarının kapatıldığı bir dönemde yargı skandallarının ortaya çıktığı, çetelerin ülkenin başına bela olduğu, yolsuzluk ve hırsızlığın olağanlaştığı, siyasi ve ekonomik krizlerin Türkiye halklarını sarmaladığı gerçeğine defalarca işaret ettik. İktidar, tüm uyarılarımıza rağmen ele geçirdiği vesayet kurumlarını ve bu kurumlarda kadrolaşan iktidara bağlı milliyetçi, ırkçı, ulusalcı klikleri canhıraş şekilde sahiplenmeye devam ediyor. Erdoğan ‘Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımıyorum’ demedi mi? Bahçeli ‘Anayasa Mahkemesi derhal kapatılmalıdır’ demedi mi? Yerel mahkemeler defalarca ‘Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyoruz’ demediler mi? Yargıtay ‘Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamıyorum’ demedi mi? Oysa Anayasal düzeni değiştiren sizsiniz. Sizler; binlerce siyasi tutsağı uyduruk delillerle Anayasal düzeni değiştirmekle suçladınız. Oysa asıl suçlu sizsiniz siz.

'YARGITAY BAŞKALDIRMIŞTIR'

Geldiğimiz noktada artık tuz kokmuştur. Anayasa'yı ortadan kaldırma süreci, özü itibariyle Türkiye’de demokratik siyaseti ve hak aramayı kapatma sürecidir. Yargıtay, Anayasal düzene açık şekilde başkaldırmıştır. Yargıtay’ın bu tutumu biz demokrasiye inanmıyoruz, Anayasal düzeni reddediyoruz demenin itirafıdır. Bu başkaldırı ve darbe teşebbüsüne karşı AİHM ve AYM kararlarının bir an önce uygulanması gerekiyor. Bu durumun gelişmediği her an, ülkedeki istikrarsızlık ve kurumsal çürüme derinleşecektir. Kurduğumuz her sözden, yaptığımız her politik faaliyetten anayasal suç bulanlara karşı bugün bütün toplumu savunuyoruz. Çünkü gerçek suç işleyenlerin kim olduğu ortadadır. Demokrasi nefreti ile dolup taşanların, ‘devlet biziz’ sanrıları ile yatıp kalkanların varacağı son durak toplumun haklarını ortadan kaldırmaktır.

'KARAR DERHAL UYGULANMALI'

HEP’ten HEDEP’e siyasi geleneğimiz boyunca darbe mekaniği ve yargının siyasi darbelerinin en yakın tanığı ve mağduru biz olduk. Bu darbeci zihniyeti çok iyi bilir, tanırız. Bu zihniyetin ancak demokrasiden, insan haklarından, barıştan yana olan siyasal ve toplumsal muhalefetin birlikte ve güçlü mücadelesi ile yenileceğini de biliyoruz. Darbenin panzehiri daha fazla demokrasi, daha fazla adalet ve özgürlüktür. Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı derhal uygulanmalı. Hapishanelerdeki tüm siyasi tutsak yoldaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

'MECLİS TUTUM ALMALI'

Gelin hep birlikte, yargının siyasi darbelerine, hukuksuzluklara ve kurumsal çürümeye son verelim. Gelin hep birlikte, hukuk sistemini, Anayasayı ve yasaları yeniden ele alıp bu ülkede adalet, demokrasi ve barışı tesis edelim. Cumhuriyeti demokratikleştirip darbeci anlayışlardan sonsuza dek kurtaralım çağrımızı yineliyoruz. Meclis’i ve Meclis Başkanlığı’nı bu darbe teşebbüsüne karşı tutum almaya çağırıyoruz.” 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN