TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP Genel Başkanının 'Kürtler daha az eşit' sözüne yanıt verdi

CHP lideri Özgür Özel'in 'Kürtler bu memlekette daha az eşittir' sözlerine yanıt veren Kurtulmuş, 'Maliye Bakanımız Kürt bir arkadaşımızdır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kürt bir kardeşimizdir' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "Kürtler daha az eşit" sözüne, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan "Kürt kardeşlerimizin gelemeyeceği hiçbir makam yoktur" yanıtı geldi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'te NTV'den Funda Görey ve Özgür Akbaş'ın sorularını yanıtladı.

ÖZEL'İN 'KÜRTLER DAHA AZ EŞİT' SÖZÜNE YANIT VERDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in bu haftaki grup toplantısında söylediği, "Diyarbakır'da, Van'da, Mardin'de, toplam 54 merkezde Kürtler belediye başkanı seçiyor ama siz kayyum atıyorsunuz. Manisalılar, Osmaniyeliler, Rizeliler eşittir, sizin bu uygulamalarınız yüzünden Kürtler bu memlekette daha az eşittir" sözlerine Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, şöyle yanıt verdi:  

"Bu söz Türkiye'deki gerçeği yansıtmıyor. Kürt kardeşlerimizin TC vatandaşı olarak gelemeyeceği hiçbir makam yoktur. Maliye Bakanımız Kürt bir arkadaşımızdır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kürt bir kardeşimizdir. Türkiye'nin gündeminde böyle bir şey yok. Siyasetçiler kullandıkları dile dikkat etmeli. Türk de Kürt de birdir. Alevi de Sünni de birdir. Ayrımcılık kimden geliyorsa kim tarafından yapılıyorsa kabul etmek mümkün değildir."

50+1 AÇIKLAMASI: SİSTEMDEN GERİ DÖNÜŞ OLMAYACAĞI AŞİKAR 

Erdoğan'ın tartışmaya açtığı 50+1 tartışmasına ilişkin de değerlendirme yapan Kurtulmuş, sistemden geri dönüş olmayacağının altını çizerek "Halkımız 3 kez bu sisteme olan güvenini teyit etti" dedi. Kurtulmuş şöyle konuştu: 

 

"Türkiye'de yapılan referandum ile bir sistem değişikliğine gidildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili 5 yıllık bir uygulama var. Türkiye'de önce gerçekten çok kapsamlı anayasa değişikliği ortamını oluşturmak. Bu anayasa değişikliği tartışmaları içerisinde bu ve benzeri konuların bir bütün olarak tartışılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden geri dönüşün olmayacağı aşikar. Halkımız 3 kez bu sisteme olan güvenini teyit etti. Geri dönüş yok. Şahsen tercih edeceğim yol, anayasa tartışmalarının içerisinde doğru zeminde doğru yöntemlerle bu konuların tartışılması. Yaptığımız tartışmalar ülkemizin geleceği ile ilgili." 

 

CAN ATALAY KRİZİ: TBMM'NİN TARAF HALİNE GELMEMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUM

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Yargıtay'ın verdiği kararla ilgili soruya ise Kurtulmuş'un yanıtı şöyle oldu:

"Bu tartışmanın da mevcut anayasadan kaynaklandığını görüyoruz. TBMM'nin tavrı belli. Milletvekili yeminin yapıldığı gün Meclis'te isminin okunması arkasından da partilerin ortak eğilimi ile birlikte İnsan Hakları Komisyonu'na seçilmesi Meclis'in tavrını ortaya koyan bir şeydir. Hiçbir gücün TBMM'ye görev verme hakkı yoktur. TBMM yasamanın merkezi olarak gerektiğinde yasaları, anayasayı değiştirecek güce sahiptir. TBMM'nin tartışmanın bir tarafı haline getirilmemesi için özel bir gayret gösteriyorum. Kimse TBMM'ye ödev vermeye kalkmasın.

ÖZEL NE DEMİŞTİ?

Devlet Bey benim memleketim Manisa'da Manisalı hemşerilerimiz sandığa gidip MHP'li belediye başkanı seçebiliyorlar, mazbatasını alıp görevini yapıyor. Sizin memleketiniz Osmaniye'de MHP'li de AK Partili de görevini yapabiliyor. Tayyip Bey'in memleketi Rize'de istediği belediye başkanını seçebiliyor. Ama Diyarbakır'da, Van'da, Mardin'de, toplam 54 merkezde Kürtler belediye başkanı seçiyor ama siz kayyum atıyorsunuz. Manisalılar, Osmaniyeliler, Rizeliler eşittir, sizin bu uygulamalarınız yüzünden Kürtler bu memlekette daha az eşittir. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN