Siirtli uzman uyardı: Asansörde kırmızı etiket veya sarı etiket varsa binmeyin

 Asansörlerle ilgili bilgilendirme yapan, Makine Mühendisleri Odası Siirt Şubesi Asansör Denetim Uzmanı Veysel Kahraman, aylık bakımı yapılmayan asansörlerin kullanımının güvenli olmadığını belirti.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Apartmanlarda, iş yerlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, kullanılan asansörlerle ilgili bilgilendirme yapan Asansör Denetim Uzmanı Veysel Kahraman, düzenli bakıma tutulmayan asansörlerin ağır arızalara sebebiyetler vererek can kaybı tehlikesi oluşturduğunu söyledi.

Siirtli uzman uyardı: Asansörde kırmızı etiket veya sarı etiket varsa binmeyin

Asansörlerde bina sorumlusunun muhakkak yılda bir asansörünü periyodik olarak kontrol ettirmesi ve aylık bakım yaptırması gerektiğini ifade eden Asansör Denetim Uzmanı Veysel Kahraman, Aylık bakımlarını yaptırırken muhakkak hizmet yeterlilik belgesine sahip firmayla bakım sözleşmesi yapılması gerektiğini dile getirdi.

Siirtli uzman uyardı: Asansörde kırmızı etiket veya sarı etiket varsa binmeyin

Kırmızı etiketli bir asansörün çalıştırılmaması gerektiğini söyleyen Kahraman, ”Kırmızı etiketli bir asansörün muhakkak asansörün kapatılıp, çalıştırılmaması gerekiyor. Gerekli revizyon işlemleri yapıldıktan sonra uygun mavi veya yeşil etiketi aldıktan sonra o asansörün kullanıma açılması gerekiyor.” Dedi.

“Yeşil etiketli dediğimiz asansörler ise tamimiyle kusursuz”

Kırmızı etiketli asansörlerin ağır kusurlu olarak tespit edilen asansörler olduğunu ifade eden Kahraman, “Bunlar için düzeltme süresi genelde 60 günlük bir süre verilir. Sarı etiketli asansörler dediğimiz ağır değil de kusurlu olarak görülen asansörlerdir. Bunlara da 120 günlük düzeltme süresi verilir. Mavi etiketli asansörlerde ise hafif kusur diye geçilir. Bunu düzeltme süresi 12 aydır. Yani 1 yıl sonra tekrar hafif dediğimiz kusurların giderilmesi gerekiyor. Yeşil etiketli dediğimiz asansörler ise tamimiyle kusursuz, can güvenliği ve mal taşıma açısından herhangi bir sakınca göstermemektedir.” Açıklamasında bulundu.

Siirtli uzman uyardı: Asansörde kırmızı etiket veya sarı etiket varsa binmeyin

“İç kapısız bir asansörün kullanım dışıdır”

Asansörlerde iç kapı zorunluluğu 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geriye dönük tüm asansörlerde zorunlu hale geldiğini belirten Kahraman, iç kapısız bir asansörün kullanım dışı olduğunu söyledi.

Yetkisiz firmayla, bazı binaların aylık bakım yerine 3 ayda bir, ya da 6 ayda bir yaptırdıkları için asansörlerin iyi bir bakım işlemi görmediğini ve bunun da arızalara sebebiyet vererek can kaybı tehlikesine yol açtığını ifade eden Kahraman, “Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde asansörlerde yenilikler git gide artmaktadır. Bu yenilikler teslimat sırasında ilk kontrolünde gerekli periyodik kontrolleri yapılmaktadır ve genellikle yük testleriyle bu asansörler kontrol edilmektedir. Ama bunu takip eden sonraki yıllarda genellikle asansörler yeteri şekilde bakıma tabi tutulmadığı için ve yetkisiz firma ile çalışmakta ve bazı binalarında aylık bakım yerine 3 ayda bir ya da 6 ayda bir yaptırdıkları için asansörleri iyi bir bakım işlemi görmüyor. İyi bir bakım işlemi görmediğinden dolayı asansörler bazı ağır arızalara sebebiyetler veya can kaybı tehlikeleri oluşturabiliyor.“ dedi.

Siirtli uzman uyardı: Asansörde kırmızı etiket veya sarı etiket varsa binmeyin

“Vatandaşlarımızın muhakkak hizmet yeterlilik belgesine sahip firmalarla çalışmasını istiyoruz. “

Vatandaşların yetkisiz firmalarla çalışmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Kahraman, “Çünkü bu firmalar, bünyesinde bir mühendis, bir teknik görevli, bir bakım onarım yetkisine sahip personel bulunduruyorlar. Bunlarda genel de yetkili oldukları için her türlü bakımı daha uygun şekilde yapmaktadırlar. Vatandaşların, merdiven altı kaçak olan bakımcı firmalardan muhakkak kaçınmaları gerekiyor.” Dedi.

Siirtli uzman uyardı: Asansörde kırmızı etiket veya sarı etiket varsa binmeyin

“Eğer asansörde kırmızı etiket ve sarı etiket varsa ve o asansör çalışıyorsa binmeyin”

Asansörü kullanan vatandaşların, asansör içinde bulunan etiketlere dikkat etmesi gerektiğini açıklayan Kahraman, “Vatandaşlarımız asansörlere binmeden önce muhakkak sol tarafta bulunan etiketi yeşil veya mavi olduğunu kontrol etmesi gerekiyor. Üzerinde kontrol tarihi bitmişse eğer, bunu yöneticiye ya da bina sorumlusuna bildirip o asansörün yıllık periyodik kontrolünü tekrarlanmasını talep etmeli. Eğer asansörde kırmızı etiket ve sarı etiket varsa ve o asansör çalışıyorsa binmeyin,  gerekli yöneticiye veya yetkili idareye bildiri yapıp o asansörün kapatılıp ve mühürlenmesini talepte bulunabilirsiniz. Kırmızı etiketli asansör veya sarı etiketli asansörden can ve mal güvenliğiniz için binmemeniz gerekiyor.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN