Siirtli Avukat Fırat Epözdemir İlk Duruşmada Serbest Bırakıldı

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Siirtli Avukat Fırat Epözdemir'in, yeniden açılan bir soruşturma kapsamında tutuklu yargılandığı davada ilk duruşma 29 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen duruşma sonunda mahkeme heyeti, Epözdemir'in tahliyesine karar verdi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde sabahın erken saatlerinden itibaren yüzlerce avukat, baro başkanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi bir araya geldi. Türkiye Barolar Birliği’nin yanı sıra çok sayıda ilin baro başkanı da Epözdemir’e destek amacıyla duruşmayı takip etti. Uluslararası hukuk çevrelerinden de birçok temsilci, dayanışma için duruşmaya katıldı. Salonun yetersiz kalması nedeniyle 26. ve 35. Ağır Ceza Mahkemesi salonlarına ekranlar kurularak izleme imkânı sağlandı.

“Baro Yönetimi Hedef Alındı”

25 Ocak 2025’ten bu yana tutuklu bulunan Siirtli Avukat Fırat Epözdemir, mahkemedeki savunmasında hazırlanan iddianamenin yalnızca kendisine değil, İstanbul Barosu yönetimine yönelik siyasi bir müdahale olduğunu ifade etti. Hakkındaki suçlamaların temelsiz ve hukuk dışı olduğunu belirtti.

Savunmadan Zamanaşımı ve Delil Eksikliği Vurgusu

Av. Epözdemir’in müdafii Avukat Pınar Bayram ise müvekkiline yöneltilen “örgüt propagandası” suçlamasının yasal unsurlarını taşımadığını belirtti. Bayram, “İddia edilen fiilin varlığı kabul edilse bile, yasal sürede soruşturma yapılmamıştır. Bu nedenle zamanaşımı süresi dolmuştur. Müvekkilimin serbest bırakılmasını talep ediyoruz,” dedi.

Savcı Tutukluluğun Devamını İstedi, Mahkeme Tahliye Kararı Verdi

Savcılık, duruşmada tutukluluğun devamı yönünde mütalaa verdi. Ancak mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından Siirtli avukat Fırat Epözdemir’in tahliyesine hükmetti.

Davanın Geçmişi

Daha önce takipsizlik kararı verilen dosyanın yeniden açılması üzerine Epözdemir hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Yurtdışından dönüşünde uçakta gözaltına alınan Epözdemir, dört aydır tutuklu yargılanıyordu.

Mahkeme çıkışında baro temsilcileri ve avukatlar, tahliye kararının hukuk adına olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Davanın bir sonraki duruşması ileri bir tarihe ertelendi.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme

Artı Siirt Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!