Siirt ve 8 İlde Görülen Tehlikeli Hayvan Yuvasından Ayrıldı! Uzman İsim Uyardı: Herkes Önlemini Şimdi Alsın

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yılanlar ve akrepler de uyanmaya başladı. Türkiye'ye özgü bir tür olduğu bilinen ve Güneydoğu Anadolu illerimizde görülen kara akrep de yuvasından uyandı. Siirt'te de birçok evde görülen akrebin son derece zehirli olduğu biliniyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Türkiye'de yaz aylarının gelmesiyle birlikte zehirli hayvan sayısında da artış yaşanması bekleniyor. Özellikle yılanlar ve akrepler vatandaşlar tarafından en çok korkulan hayvanların başında yer alıyor. Türkiye'ye özgü bir tür olduğu bilinen kara akrep de yuvasından uyandı. Her an Güneydoğu Anadolu bölgesinde kendisini gösterebilir. 

TÜRK PROFESÖR ÜZERİNDE ÖZEL OLARAK ÇALIŞTI

Çalışmalar sonucu bu türün İran kökenli türden ayrıldığını ve Türkiye'ye özgü bir tür olduğunu ispat eden Prof. Dr. Yağmur, bu akrep türüne "Androctonus turkiyensis" adını verdi.

Çalışmasını ABD'de akreplerle ilgili yayın yapan "Euscorpius" adlı bilimsel dergide yayımlayan Yağmur, yeni türü bilim dünyasına kazandırdı. Prof. Dr. Yağmur, 18 yıldır akrepler üzerinde araştırma yaptığını belirtti.

"ÖZELLİKLE GÜNEYDOĞU ANADOLU İLLERİMİZDE GÖRÜLÜYOR"

Türkiye'deki akrep faunasını belirlemeye çalıştığını dile getiren Yağmur, şöyle konuştu:

"Tespit ettiğimiz bu tür, aslında 100 yıldır Türkiye'de biliniyor. Özellikle Siirt, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman illerinde görülüyor. Yöre halkı tarafından sık sık karşılaşılan ve iyi bilinen bir tür. Köy içlerinde, hayvan ağıllarında yaşıyor ve sık sık sokma vakaları yaşanıyor. Halk arasında kara akrep olarak biliniyor. Yürüttüğümüz bilimsel çalışmalarda vücut morfolojisindeki farklardan dolayı İran'daki türden farklı olduğunu tespit ettik. Vücudunun genel özelliklerinde, karinalarında, granüllerinde ciddi farklılıklar olduğunu, Türkiye'deki türün özgün bir tür olduğu ortaya çıktı. Türkiyeli anlamına gelen 'Androctonus turkiyensis' ismini verdik."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN