Siirt Üniversitesi akademisyenlerinden, deprem, yangın ve radyasyona dayanıklı beton çalışması

Siirt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği'nce yürütülen projede, atık araç lastiğinden elde edilen çelik lif ve atık bor kullanılıp deprem, yangın ve radyasyona dayanıklı beton çalışmasında, kırılmanın yavaş yavaş olduğu ve kırılma bittikten sonra betonun bütünlüğü koruduğu belirlendi. Proje yürütücüsü Siirt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Mahmut Durmaz, 'Deprem esnasında yüksek yapılarda beton, gevrek yapıya sahip olduğu için bir anda çökme oluyor. Çalışmamızda, kiriş numunelerde özellikle yavaş yavaş kırılma olduğunu, kırılmanın bittiği esnada numunenin ikiye ayrılmadığını, bütünlüğünü koruduğunu görüyoruz. Bor mineralli katkımızda da radyasyona karşı yüksek dayanım elde etmeyi umarak yaptık, sonuçlarımız daha gelmedi. Geldikten sonra proje sonuç raporunda yayınlayacağız' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılardaki hasarların en aza indirgenmesi ve afet durumunda binaların yıkılmaması için, Siirt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği tarafından, betondaki kırılmayı yavaşlatan, bütünlüğünü koruyan beton çalışması yapıldı. 'Çok Katlı Betonarme Binalarda Kolemanit Katkılı Atık Oto Lastik Çelik Lifi ile Yapılan Betonun Mikro Yapısı ve Kullanılabilirliği Projesi' adı verilen çalışma, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Mahmut Durmaz yürütücülüğünde, Yardımcı Araştırmacı Doktor Öğretim Üyesi Murat Doğruyol, Yardımcı Araştırmacı Öğretim Görevlisi Ersin Ayhan, Yardımcı Araştırmacı Arşiv Görevlisi Abdulillah Yılmaz ve Yardımcı Araştırmacı Doktor Öğretim Üyesi Yasemin Baran tarafından yapıldı. Siirt Üniversitesi'nin desteklediği proje kapsamında tasarlanan beton, deprem, yangın ve radyasyon alanlarında test edilmeye başlandı.

TESTLERDE BETON BÜTÜNLÜĞÜ KORUNUYOR

Siirt Üniversitesi akademisyenlerinden, deprem, yangın ve radyasyona dayanıklı beton çalışması

Proje yürütücüsü Siirt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Mahmut Durmaz, testlerde beton bütünlüğünün korunduğunun ve kırılmanın yavaşladığının görüldüğünü belirterek, "Araba lastiklerinden elde edilen atık çelik liflerin, yüksek dayanımlı C50 betonunda kullanılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmamızda elastik katsayısı daha yüksek, daha dayanımlı bir beton üretmeyi hedefliyoruz. Deprem esnasında yüksek yapılarda beton, gevrek bir yapıya sahip olduğu için bir anda çökme oluyor. Bu çalışmamızda, kiriş numunelerde özellikle yavaş yavaş bir kırılma olduğunu, kırılmanın bittiği esnada da numunenin ikiye ayrılmadığını, bütünlüğünü koruduğunu görüyoruz" dedi.

Siirt Üniversitesi akademisyenlerinden, deprem, yangın ve radyasyona dayanıklı beton çalışması

'DEPREM, YANGIN VE RADYASYONA DAYANIKLI OLACAK'

Atık araba lastiğinden elde edilen atık çelik lif ve bor kullanılarak, deprem, yangın ve radyasyona dayanıklı olacak beton üretimi için çalışmaların sürdüğünü anlatan Durmaz, "Aynı çelik lifli betonumuzda bor minerali katkımız da var. Bor mineralli katkımızda da radyasyona karşı yüksek dayanım elde etmeyi umarak yaptık. Sonuçlarımız daha gelmedi. Geldikten sonra proje sonuç raporunda bunu da yayınlayacağız. Amacımız, eğilmede ve çekme dayalı kirişlerde yaptığımız eğilmede çekme dayanımı daha yüksek betonlar, elastiği daha yüksek beton elde edilmesi ve atık malzeme kullanarak, atıkların geri dönüşümünü sağlamak. Çevreye karşı bir fayda sağlamak ve atıklar ücretsiz olduğu için daha ekonomik bir beton üretmek" diye konuştu.

'YURT DIŞINDAKİ BİLİM ADAMLARIYLA AYNI KULVARDAYIZ'

Çalışmayla yurt dışındaki bilim adamlarıyla aynı kulvarda olduklarını anlatan Durmaz, "Normal betonda bu olsa, direnç uyguladığımız zaman direk ayrılır, beton gevrek bir malzeme ama içerisinde çelik lif olunca, bunu kıramıyoruz. Araba lastiğinden elde ettiğimiz çelik lifli betona büyük bir kuvvet uyguladım ama çatladı. Zorla ayırdım birbirinden. Bu yaptığımız çalışma, yurt dışındaki bilim adımlarından geride olmadığımızı, aynı kulvarda koştuğumuzu gösteriyor" dedi.

Siirt Üniversitesi akademisyenlerinden, deprem, yangın ve radyasyona dayanıklı beton çalışması

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN