Siirt TSO Başkanı Kuzu, Çinko Metal Külçe Tesisinde İncelemelerde Bulundu

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Güven Kuzu, Türk-Katar ortaklığıyla Siirt'e kurulan ve binlerce işsize umut olacak 'Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Kuzu, Çinko Metal Külçe Tesisi Müdürü Mustafa Banafşe'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Başkan Kuzu, beraberindeki TSO Başkan Vekili Fuat Özgür Çalapkulu, Başkan Yardımcısı Kadir Demirhan, Siirt Organize ve Sanayi Müdürü Habib Öner ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte 102 milyon dolara mal olan Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde Türk-Katar ortaklığıyla kurulu “Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi”nde incelemelerde bulundu, tesis yöneticilerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Tesis Müdürü Mustafa Banafşe, STSO Başkanı Kuzu ve yönetimine verdiği bilgide, Tesiste ilk fazda yıllık 30 bin ton üretim yapılacağını tamamlandığında da bu rakamın 90 bin tona yükseleceğini vurguladı.

Tesisin tam kapasite çalıştığında yıllık 216 milyon dolarlık ithalatın da önüne geçeceğine, bu rakamın Türkiye’nin yıllık çinko ithalatının yüzde 40’ına denk geldiğine işaret eden Banafşer, Hakkari ve Siirt’te 1900 doğrudan, 1100’ü de dolaylı olmak üzere 3 bin kişiye istihdam sağlanacaklarını kaydetti.

Tesiste incelemede bulunan Siirt Ticaret Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu, Siirt’te bulunan ve Türkiye’deki en büyük bakır yatırım tesisinin, bölgenin kalkınmasını tetikleyici bir rolü olacağını söyledi.

Siirt Tso Başkanı Kuzu, Çinko Metal Külçe Tesisinde İncelemelerde Bulundu

3 Bin Kişi İstihdam Edilecek

Lineer Grup’un tam kapasiteye geçtiği takdirde 3 bin kişiyi istihdam edeceğini belirten Kuzu, “Tesis yaklaşık 3 bin kişiyi istihdam edecek. Bu da Siirt açısından oldukça önemli bir rakam, kendilerine de bu hususta teşekkür ediyoruz. Bizim yaptığımız çalışmalar neticesinde ilimize Lineer Grup geldi. Lineer Grup buraya büyük bir bakır işleme tesisi kurdu. Bugün fabrikayı gezdim. Enerji sorunundan kaynaklı bu fabrikada küçük bir ara verildi. Şimdi o sorun ortadan kalmış durumda. Çinko fabrikamız şu an çalışmakta. Tabi ki, bu tür devasa yatırımlar sistematik olarak etap etap ve kapasite bazlı yürür. Çinko şimdi yeniden çalışmakta ve yaklaşık 120 personelimiz istihdam edilmiştir. Makinalar şu anda çalışıyor. Bunun yanında diğer sanayi kuruluşları da bakıra yönelik yan sanayi kurulacak. Bunların da çalışmalarını yapıyorlar. Kendileriyle görüştük. Elimizden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

STSO Başkanı Güven Kuzu, kentte ekonomiyi ve istihdamı ciddi anlamda canlandıracak Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi’nin kurulması aşamasında emeği geçenlere ve yatırımcı iş adamı Fikret Baydarman’a gayret ve yatırımlarından ötürü teşekkür etti.

Haber: İsmet AÇIKGÖZ/SİİRTPRESS Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Yetkin gözcü | 08 Mayıs 2023 20:19

    Yeniden uretime gecmesi bizi mutlu etti dahada guclenmesi icin her siirtlinin caba sarfetmesi bir gorevdir darisi yeni isletmelere

BUNLARA DA BAKIN