Siirt Tillo'da Üç Asırlık Işık Hadisesi 23 Eylül'de İzlenecek

Siirt'in Tillo ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen ve İbrahim Hakkı Hazretleri'nin astronomi bilgisiyle oluşturduğu 'Işık Hadisesi', 23 Eylül'de düzenlenecek programla yeniden izlenecek. Etkinlikler kapsamında 22 Eylül'de Siirt Üniversitesi'nde panel düzenlenecek.

Haberin Özeti

  • Siirt Tillo’da Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin üç asır önce oluşturduğu "Işık Hadisesi", 23 Eylül sabahı düzenlenecek programla yeniden izlenecek.
  • Hadise, İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından 18. yüzyılda hocası İsmail Fakirullah’ın kabrini güneşin ilk ışıklarıyla aydınlatmak için tasarlandı.
  • Etkinlikler kapsamında 22 Eylül’de Siirt Üniversitesi’nde panel, 23 Eylül sabahı namaz ve saat 06.20'de hadisenin izlenmesi yer alacak; düzenek 2011’de restore edildi.

Tillo Kaymakamlığı tarafından 23 Eylül Güneş Hadisesi kapsamında düzenlenecek programın detayları belli oldu. Tillo’nun tarihi ve kültürel simgelerinden biri olan Işık Hadisesi, 23 Eylül Çarşamba günü sabah saatlerinde vatandaşların katılımıyla takip edilecek.

Programın ilk ayağı 22 Eylül Salı günü saat 14.00’te Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. “İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Mirasıyla Aydınlanan Bir Asır: Tillo Işık Hadisesi” başlıklı panelde, hadisenin tarihi, astronomik temelleri, matematiksel modeli ve coğrafi faktörleri ele alınacak.

Siirt Üniversitesi tarafından yapılan duyuruya göre panelin moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Betül Durmaz Yurt üstlenirken, Prof. Dr. Ali Akgül, Doç. Dr. Seyfettin Kaya ve Doç. Dr. Serkan Sabancı konuşmacı olarak yer alacak.

Işık Hadisesi 23 Eylül Sabahı İzlenecek

Siirt Tillo'da Üç Asırlık Işık Hadisesi 23 Eylül'de İzlenecek

23 Eylül Çarşamba günü ise etkinlikler sabah namazıyla başlayacak. Saat 05.00’te Tillo Ulu Camii’nde kılınacak sabah namazının ardından vatandaşlar ilçe meydanında bir araya gelecek.

Program kapsamında Kur’an-ı Kerim tilaveti, sinevizyon gösterisi, ilahi ve kanun dinletileri gerçekleştirilecek. Ardından vatandaşlar, saat 06.20’de gerçekleşmesi planlanan Güneş Hadisesini izleyecek.

Tillo Kaymakamlığı tarafından yapılan duyuruda programa tüm vatandaşların davet edildiği belirtildi.

İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 18. Yüzyıldaki Mirası

Tillo Işık Hadisesi, 18. yüzyılda yaşayan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için oluşturulan astronomik ve mimari düzenekle meydana geliyor.

İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah’ın 1734 yılında vefatının ardından, güneşin ilk ışıklarının hocasının kabrini aydınlatmasını sağlayacak bir sistem tasarladı. Tillo’nun yaklaşık 2,5-3 kilometre uzağındaki bir tepeye yapılan taş duvar ile türbe ve kule arasında kurulan düzenek sayesinde, ekinoks tarihlerinde güneş ışığının belirli bir açıyla türbenin içerisine ulaşması sağlandı.

Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşen olayda, güneşin doğuşuyla birlikte duvardaki açıklıktan geçen ışınlar kuledeki düzenek aracılığıyla türbeye yönelerek İsmail Fakirullah Hazretleri’nin sandukasının başucunu aydınlatıyor.

2011’de Yeniden Çalışır Hale Getirildi

Yaklaşık üç asırlık geçmişe sahip düzenek, 1960’lı yıllarda türbede gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında yapılan değişiklikler nedeniyle çalışamaz hale geldi.

Siirt Valiliği öncülüğünde, TÜBİTAK ve bilim insanlarının katkılarıyla yürütülen çalışmalar sonucunda düzenek 23 Eylül 2011’de yeniden çalışır hale getirildi. Böylece uzun yıllar kesintiye uğrayan Işık Hadisesi yeniden izlenebilir oldu.

Tillo Işık Hadisesi, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi. Tarihi miras, astronomi ve mimarinin bir araya geldiği özgün yapısıyla her yıl çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekiyor.

Program:

22 Eylül 2026 Salı

  • Panel
  • Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsü Konferans Salonu
  • 14.00 – “İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Mirasıyla Aydınlanan Bir Asır: Tillo Işık Hadisesi” Paneli

23 Eylül 2026 Çarşamba

  • 05.00 – Tillo Ulu Camii’nde sabah namazı
  • Tillo İlçe Meydanı – Buluşma
  • Kur’an-ı Kerim tilaveti
  • Sinevizyon gösterisi
  • İlahi ve kanun dinletisi
  • 06.20 – Güneş Hadisesinin izlenmesi

Bakmadan Geçme