Siirt'te Işık Hadisesi Görenleri Hayrete Düşürüyor! 'Işık Hadisesi' 5 dakika boyunca izlendi!

 Siirt'in Tillo ilçesinde, 'Işık Hadisesi' denilen ve İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 259 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesinde başucunu aydınlatması, ilgiyle izlendi. Yılda 2 kez meydana gelen hadise, 5 dakika sürdü. 

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Tillo ilçesinde hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek arayışa girdi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Artı Siirt (@artisiirt)'in paylaştığı bir gönderi

İbrahim Hakkı Hazretleri, 1764'te hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yaptı. 

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale geldi. 2011'de değişik üniversitelerden bilim insanlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak olayın tekrar izlenmesi sağlandı.

Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşen UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahil edilen 'Işık Hadisesi' etkinliği için Türkiye’nin dört bir yanında insanlar ilçeye geldi.

Etkinlik ilçe meydanında kurulan platformda Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Vatandaşların hadiseyi izlemeleri için meydana dev ekran kuruldu.

Davetliler, saat 06.19'da sabahın ilk ışıklarıyla güneşin aydınlattığı türbeye yansıyan hadiseyi 5 dakika boyunca çıplak gözle izledi.
İstanbul’dan ışık hadisesini izlemek için 19 kişilik bir arkadaş grubu ile geldiğini belirten Ahmet Halıcı,  “İstanbul’dan geldik, yaklaşık 19 kişilik bir arkadaş grubuyla. Kimisi Samsun’dan, kimisi Trakya bölgesinden, Türkiye’nin her tarafından arkadaşlarla toplandık. Işık hadisesini buradan izlemek için geldik. Bizim aslımız zaten Tillo,  çok duyuyordum ışık hadisesini ama gelmek hiç nasip olmamıştı. Bu sene öyle bir kara verdik gelelim görelim diye. Biz gelelim derken, bütün arkadaşlar madem böyle bir şey var, bizde gelelim dediler. Buyurun dedik, hem Güneydoğu Anadolu turu oldu, hemde buradaki manevi havayı, buradaki manevi hissiyatı yaşıyoruz hep beraber. Mutluyuz, çok güzel maşallah.” Diye konuştu.

Etkinliğe Vali Kemal Kızılkaya, Siirt İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, Tillo İlçe Belediye Başkanı İdham Aydı, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN