Siirt'te fıstık üreticilerine kritik uyarı

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, fıstık üreticilerine yönelik önemli uyarılarda bulundu. Müdürlük bünyesindeki Fıstıkçılık Birimi tarafından yapılan açıklamada, özellikle çiçeklenme ve zararlılarla mücadele döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar sıralandı.

Siirt Tarım ve Orman İl müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Siirt fıstığının erkek ve dişi ağaçların ayrı olduğu bir tür olduğu hatırlatılarak, verimli üretim için tozlanmanın zorunlu olduğu vurgulandı. Bu kapsamda bahçelerde yeterli sayıda erkek (tozlayıcı) ağaç bulunmasının önemine dikkat çekildi. Uzmanlar, yaklaşık 10-12 dişi ağaç için en az bir erkek ağacın bulunması gerektiğini belirtti.

Çiçeklenme dönemine dikkat

Fıstık ağaçlarında çiçeklenmenin genellikle nisan ayının ilk yarısında gerçekleştiği ifade edilirken, erkek ve dişi ağaçların çiçeklenme sürelerinin örtüşmesinin verim açısından kritik olduğu kaydedildi. Erkek ağaçların daha erken çiçek açtığı, ancak iki tarafın çiçeklenme sürelerinin birkaç gün çakışmasının yeterli olduğu bildirildi.

Üreticilere ‘uyum kontrolü’ çağrısı

Yetkililer, sağlıklı bir meyve tutumu için üreticilerin nisan ayı boyunca bahçelerinde erkek ve dişi ağaçların çiçeklenme uyumunu mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.

Zararlılarla mücadele uyarısı

Fıstık salkımlarında dökülmelere yol açan zararlılara karşı da uyarıda bulunulan açıklamada, özellikle salkım bitlerine karşı gerekli ilaçlamanın yapılması istendi. Ayrıca budama döneminde bırakılan karagöz kurdu tuzak dallarının nisan ayı sonuna doğru toplanarak imha edilmesi gerektiği belirtildi.

Üreticilere iletişim hattı

Müdürlük, üreticilerin karşılaştıkları sorunlar ve merak ettikleri konular için Fıstıkçılık Birimi ile iletişime geçebileceğini de duyurdu.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme