Siirt'te Bir Öğrencinin Okula Başlama Maliyeti En Az 1500 Lira!

Okulların açılmasına kısa bir zaman kaldı. Öğrenciler yeni eğitim öğretim dönemini heyecanla beklerken, veliler ise hesap kitap yapmaya başladı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Bunun nedeni ise artan kırtasiye maliyetleri. Bir okul çantasını doldurmanın maliyeti bu yıl Siirt’te bin 500 liradan başlıyor, 3 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Geçen seneye göre fiyat farkı en az yüzde 70. Artan fiyatlar nedeniyle okula dönüş bu yıl veliler için sancılı bir sürecin başlangıcı olacak.

Okulların açılamasına sayılı günler kaldı. Öğrenciler ders zilinin çalmasını heyecanla beklerken aileleri de kırtasiye alışverişi telaşı sardı.

11 Eylül’de açılacak olan eğitim- öğretim sezonu öncesinde Siirt’te de öğrenci ve aileler hazırlıklarına başladı. Ancak okul masrafı velileri bu yıl oldukça zorlayacağa benziyor. Döviz kurundaki yükselişin yanı sıra artan maliyetler her ürünü etkilediği gibi okul çantasından kaleme, silgiden deftere kadar öğrencilerin ihtiyacı olan her şeyin fiyatını katlamış durumda. Her bir ürün geçen yıla oranla en az yüzde 70 zamlanmış durumda.

Siirt'te Bir Öğrencinin Okula Başlama Maliyeti En Az 1500 Lira!

AİLELER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Geçen yıl bir ilkokul öğrencisinin çantası 800 TL’ye dolarken, bu yıl bu rakam bin 500 TL’yi buluyor. Bunların içinde ise kırtasiye malzemeleri bulunmuyor. Bir de yardımcı kitaplar var. Onların yanından dahi geçilmiyor.

Evdeki hesabın çarşıya uymadığını gören veliler, çocuklarının okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünüyor.
Kırtasiye işletmecileri de fiyatların diğer ürünlere göre daha az yükseldiğini ve kırtasiye ürün fiyatlarının cazip rakamlarda olduğunu söyledi.

Kırtasiye işletmecisi Murat Sevinçkan, fiyatların göreceli olduğunu ve her bütçeye uygun fiyatların olduğunu söyledi.

Ekmekte Yapılan Artış Kırtasiye Ürünlerine Yapılmadı

Okul çantalarının 300 liradan başlayıp, 650 liraya kadar çıktığını belirten Sevinçkan, şöyle konuştu:

“Bir öğrenicinin maliyeti 1500 liradan 3500 liraya kadar çıkabilir. Her şeyde artış oldu. Ekmek 2 liradan 5 liraya çıktı. Yıl içinde 50’şer kuruşluk zam geldiği için insanlar sindirebildi. Vatandaşlar kırtasiyeye yılda bir defa geldiği için o fiyatlar yüksek gelebiliyor ama ekmekteki artış kadar bir artış olmadı aslında. Ürünleri artış oranı yüzde 70-80’lerde.”

Siirt'te Bir Öğrencinin Okula Başlama Maliyeti En Az 1500 Lira!

“Zincir Marketteki Kırtasiye Ürünleri Aslında Bizimkilerle Aynı”

Fiyatların aslında diğer ürünlere göre biraz daha cazip olduğunu belirten Sevinçkan, “Zincir marketlerde de kırtasiye ürünleri bizim fiyatlarla aynı, bazı ürünleri indirimli gösteriyorlar ama bazı ürünler de normalin üzerinde satışa sunuluyor. Marketlerin kırtasiye ürünü satması kronik sorun haline geldi. Satılan ürünler marka olmadığından sene içinde kullanım süresi çok düşüyor. Yani yıl içinde 500 liraya çanta almayan vatandaş 250 liraya marketten alıyor o çanta da kullanılamaz hale geldiğinden yenisini almak zorunda kalıyor yine 500 lira ödüyor. Velilerimiz bildikleri markalardan şaşmasınlar. Yeni duydukları, ne olduklarını bilmedikleri ürünlerden bir de fiyatı da çok düşükse uzak durması gerekiyor. Hiç kimse aynı ürünü aynı kalitede daha ucuz üretemez. Bu mümkün değil.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN