Siirt'te 29 yıl önce köylerini terk ettiler, sebze fidesi üreterek geçimlerini sağlıyor

Siirt'te 1994 yılında köylerinden göç edip kent merkezine yerleşmek zorunda kalan Mehmet Demir (71) ve Hayrettin Ekinci (67), sebze ve meyve fidesi üreterek geçimlerini sağlıyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Merkeze bağlı Yokuşbağlar köyünde yaşayan Mehmet Demir ve Hayrettin Ekinci, 1994 yılında evlerini, bahçe ve tarlalarını bırakıp kent merkezine yerleşmek zorunda kaldı.

Siirt'te 29 yıl önce köylerini terk ettiler, sebze fidesi üreterek geçimlerini sağlıyor

Tarım ve hayvancılık dışında bir meslekleri olmayan köylüler, kent merkezindeki evlerinin bahçelerinde ürettiği sebze ve meyve fidelerini satarak geçimini sağlamaya başladı. Bütün geçimlerini sebze ve meyve fidesi üreterek sağlayan köylülerden Mehmet Demir ve Hayrettin Ekinci, her yıl ilkbahardan itibaren yetiştirdikleri fideleri çarşı merkezinde kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor.

‘ÇİFTÇİLİĞİ TERK EDEMEDİK

Köylerinden ayrılarak geldikleri kent merkezinde de çiftçiliği terk edemediğini belirten Mehmet Demir, “Siirt merkeze yerleştikten sonra sebze fidesi üretmeye başladık, Çiftçiliği hiçbir zaman terk etmedik. İlkbaharın gelişiyle birlikte serada ektiğimiz tohumlar 2 ayda yetişiyor, daha sonrada çarşı merkezinde satışa sunuyoruz. Domates, patlıcan, salatalık, reyhan, kabak ne isterseniz yetiştiriyoruz. Tek başıma bu işi yapamam, çocuklarımla birlikte fide yetiştiriyorum, daha önce çarşı merkezinde satıyorduk ama şu anda izin verilmediği için kaldırımda satıyorum. Sebze fiyatları şu anda pahalı, domates 15 lira, soğanın kilosu 25-30 civarında vatandaş ne yapsın? Tabi ki fide alıp kendi bahçesini ekecek. Ben 50 yıldır fıstık aşısı da yapıyorum ve bunu ücretsiz yapıyorum. Tek isteğim, fideleri satabileceğim bir yer verilmesi, çiftçi olmasa vatandaş ne yapacak? Herkes efendi olmaz ki. Kasalarda 40 adet fide var. Kasası 50 lira, tane ise 2,5 liradır” dedi.

Fideleri evinin bahçesinde yetiştirdiği ifade eden Hayrettin Ekinci ise, “Önce biraz hayvan gübresi getiriyoruz. Daha sonra poşetlere dolduruyoruz, daha sonra tohumları yerleştirip suladıktan sonra fideler yetişmeye başlıyor. Bu işlemler Mart ayında başlıyor, 2-2,5 ayda da fideler yetişmeye başlıyor. Daha sonrada kasalara koyup çarşı merkezinde vatandaşlara satarak geçimimizi sağlıyoruz” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN