Siirt'te 14 Dernek ve Sivil toplum Kuruluşundan Cezaevinde Bulunan Hasta Tutsaklar İçin Çağrı

Siirt'te aralarından Siirt Barosu'nun da yer aldığı 14 sivil toplum kuruluşu ve derneği, cezaevinde bulunan hasta tutsaklar için açıklama geldi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Cezaevinde Siirtli hasta tutsaklar Mehmet Emin Çam ve Abdulalim Kaya’nın da hayatından endişe edildiği açıklamada, “Hemşehrimiz ve ağır sağlık sorunları olan 72 yaşındaki Mehmet Emin ÇAM'ın 25 Mayıs 2024 tarihinde geçirmiş olduğu kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılması, benzer durumda Abdulalim KAYA ve hasta mahpusların yaşam hakkı ihlalleri noktasında endişe duymaktayız.” Denildi.

14 Dernek ve Sivil toplum Kuruluşu adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hapishanelerde; yaşlı mahpuslar, ağır sağlık sorunları nedeniyle yaşamını tek başına devam ettiremeyen yüzlerce ağır hasta mahpusun sağlığa erişim hakları ihlal edilmekte ve sağlık sorunları nedeniyle infaz erteleme talepleri de reddedilmektedir. Hapishanede yaşamını tek başına idame ettiremeyecek derecede ağır hasta olan mahpuslar hakkında Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan taraflı ve bilimsel gerçeklikten uzak raporlar
nedeniyle hasta mahpusların hapishanede geçirdikleri süreler uzamakta ve hastalıklar  ilerlemektedir.

Hasta hükümlüler açısından cezanın ertelenmesini mümkün kılacak çeşitli mekanizmaların yaşama geçirilmemesi, Adli Tıp Kurumu raporlarının objektif kriterler içermemesi, Mahpusların içinde bulundukları sağlık sorunlarının ilerlemesine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle biz altta imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak;

Hasta mahpusların tedavilerinin tam teşekküllü hastanelerde yapılması.

Yaşamını tek başına idame edemeyecek durumda ağır hasta olan mahpuslara verilen raporlar için Adli tıbbın tek seçenek olmaktan çıkarılıp tam teşekküllü devlet hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi, üniversite hastanesi sağlık kurulu tarafından verilen raporların da tahliye ve infaz erteleme için kriter sayılması. 

Hasta mahpusların için alternatif infaz yöntemlerinin geliştirilmesini talep eder, ağır sağlık sorunları olan hasta mahpusların bir an önce gerekli prosedürler yürütülerek bırakılmalarını ve yaşam haklarının korunmasını talep ediyoruz.”

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN