Siirt Milletvekili Sarıtaş, Kentte Yaşanan Su Sorununu Meclise Taşıdı

Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, kent genelined yaşanan su kesintilerinin araştırılmasını için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi verdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Sarıtaş soru önergesinde, kent genelinde yaşanan su sorunlarının sebeninin araştırılması amacıyla soru önergesi verdi.

Sarıtaş, önergesinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

"Siirt merkez, ilçe ve köylerde su sorunun ciddi boyutlara ulaştığına dair iddialar basına da yansıdı. Hatta basına yansıyan en can alıcı konu ise Siirt’te su olmadığı için cenazesini yıkayamayan aile oldu. Kent merkezinde birebir görüştüğümüz birçok aile, aylardır evlerinde su akmadığını, aksa da kısa süreli ve ihtiyacı karşılayamayacak ölçüde zayıf bir tazyikle aktığını belirtti. Görüştüğümüz aileler günlük ihtiyaçların karşılanması, içme suyu gibi konularda uzun bir süredir sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Hem kent merkezinde hem ilçelerde hem de köylerdeki uzun süreli susuzluk sorunu, bulaşıcı salgın hastalıklara yol açacağı endişesini doğuruyor. Suya en çok ihtiyaç duyulan sıcak yaz mevsiminde, salgın bir hastalığın çıkmaması, köylerdeki tarım arazilerinin zarar görmemesi için en temel hak olan suyun verilmesi ve sorunun giderilmesi bakanlığın sorumluluğundadır. 

Bu bağlamda;

1-) Siirt genelinde yaz mevsimi başlangıcından bu yana kaç defa su kesintisi yaşanmıştır?

2-) Bakanlığın, dolayısıyla ona bağlı kurumların su kesintileri ya da susuzluk sorunuyla ilgili herhangi bir girişimi var mıdır?

3-) Ilısu Barajı yapılmadan önce Siirt’in yüzde 50 su ihtiyacını karşılayan 3 depo, barajın altında kalacak diye su akışını sağlayan 3 pompa başka bir yere takılmak üzere ilgili yerden sökülüyor. Aradan yıllar geçmesine rağmen söz konusu 3 pompanın akıbeti bilinmiyor. Bu konuda bakanlığa bağlı kurumların bilgisi ya da çalışması var mıdır?

4-) Siirt’in su kaynağı, kent coğrafyası göz önüne alındığında normalin üstünde bir hassasiyet ve çaba gerektiren bir noktada duruyorken, bu konuda periyodik bakımlar ve gerekli tadilatlar zamanında yapılıyor mu?

5-) En temel insan hakları arasında yer alan suya erişim hakkı hangi gerekçelerle engellenmektedir?

6-) Ülke genelinde bu kadar uzun süreli su kesintisi yaşanan kaç şehir, ilçe ve köy vardır?

7-) Kent genelinde yaşanan uzun süreli su kesintisi sorununun aylık su faturalarına yansıması nasıl olmaktadır? "
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN