- Haberler
- Siirt Haber
- Siirt'in Tarihi Bu Kez Podyuma Çıkıyor: 56 Parçalık Koleksiyon
Siirt'in Tarihi Bu Kez Podyuma Çıkıyor: 56 Parçalık Koleksiyon
Siirtli moda tasarımcısı ve Atelierist Kurucusu Aycan Öktem, kentin binlerce yıllık kültürel mirasını çağdaş moda tasarımlarıyla yeniden yorumladı. Siirt'in plaka kodu 56'dan ilham alınarak hazırlanan 56 parçalık 'Yeniden Siirt' koleksiyonunda, Güsir Höyük'ten gelen tarihsel izlerin yanı sıra kentin geleneksel kilim motifleri, mimarisi ve kültürel değerleri tasarımlara yansıtıldı.
Aycan Öktem tarafından hazırlanan koleksiyon, Siirt’in kültürel mirasını modern moda anlayışıyla buluşturmayı amaçlıyor. Koleksiyonda kentin geçmişten günümüze taşıdığı kültürel unsurlar çağdaş tasarımlarla yeniden ele alındı.
Siirt Kilim Motifleri Tasarımlara Taşındı
“Yeniden Siirt” koleksiyonunun öne çıkan unsurları arasında Siirt kilim desenlerinden günümüze uyarlanan özel bir motif de yer aldı. Güsir Höyük’ten gelen tarihsel izler, geleneksel kilim motifleri ve Siirt mimarisinden ilham alan detaylar, 56 parçalık koleksiyonda farklı tasarımlarla işlendi.
Kumaş Atıkları Yeni Tasarımlara Dönüşüyor
Koleksiyonda kültürel mirasın yanı sıra sürdürülebilirlik ve sıfır atık yaklaşımına da yer verildi. Tasarımlardan geriye kalan en küçük kumaş parçalarının dahi çöpe atılmak yerine çanta, cüzdan ve farklı ürünlerin yapımında değerlendirilmesi planlandı.
Bu yaklaşımla hem üretim sırasında oluşabilecek tekstil atığının azaltılması hem de kullanılabilir durumdaki malzemelerin yeniden tasarımlara kazandırılması hedefleniyor.
“Yeniden Siirt” 25 Eylül’de Tanıtılacak
“Yeniden Siirt” koleksiyonu, 25 Eylül’de İstanbul’daki Cemile Sultan Korusu’nda düzenlenecek özel defileyle izleyicilerin beğenisine sunulacak.
Proje ile Siirt’in tarihsel ve kültürel değerlerinin çağdaş tasarımlar aracılığıyla daha geniş kitlelere tanıtılması, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.
Bakmadan Geçme