Siirt'in meşhur ürünü teknoloji ile yaşatılıyor

Yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden Siirt'in meşhur ürünü Tiftik Battaniyesi üreticiliği, teknoloji yardımıyla yaşatılıyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Siirt'te tiftik battaniyesi dokuyan ustalar, mesleği ilerletmek için tiktik battaniyesinin üzerine logo ve isim yazarak daha rağbet görmesini sağlıyor.

Üreticiler, teknoloji araçlarını kullanarak tiftik battaniyesinin üzerinde fotoğraf da bastırıyor. İl dışından talep görmeye başlayan battaniye, teknoloji ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş mesleği yine aynı yöntemle yaşatmaya çalışıyor.

Siirtli ustalar, “Tiftik dokumacılık ve battaniyeciler teknolojiye yenik düştü, ancak ben bunu tekrar canlandırdım ve bunu teknolojinin verdiğini nimet ile yaptım” dedi.

Daha önce tezgahlarda battaniye dokuduğunu ve yavaş yavaş bu mesleğin yok olduğunu belirten ustalar, “Siirt battaniyesi tam kaybolmaya yüz tutmuşken nakış makinesinin Siirt’te gelmesiyle bir nebze olsun canlılık kazandı. O yıllarda bilgisayar yoktu ve el emeği göz nuru ile yapardık. Şu anda yapıyoruz ancak bu artık pek fazla tercih edilmiyor. Şimdi ise bilgisayarlı nakış geldi ve bilgisayarda istediğimiz deseni vererek battaniye veya seccade üzerine işleye biliyoruz ve bu sayede işlemiz açıldı” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN