Siirt fıstığında mart alarmı: Bu uygulamalar şart

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimi, Siirt fıstığı üreticilerine yönelik mart ayında yapılması gereken bakım ve gübreleme çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Yetkililer, verim ve kaliteyi artırmak için toprak analizi sonuçlarına göre hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Azotlu gübre ve toprak işleme uyarısı

Açıklamada, mart ayı içerisinde azotlu gübrelerin, toprak analizi sonuçlarına göre ağacın gövdesine yaklaşık 1 metre mesafedeki taç iz düşüm alanına verilmesi ve toprağa karıştırılması gerektiği belirtildi.

Yabancı otların, Siirt fıstığı ağaçlarının besin maddelerine ortak olmaması için yüzeysel toprak işlemesi yapılmasının faydalı olacağı ifade edildi. Ayrıca karagözlerin kabarmaya başladığı dönemde, tane dolumu ve tutumunu teşvik etmek amacıyla demir ve çinko içerikli gübre uygulamasının önerildiği kaydedildi.

Yeni bahçe kurmak isteyen üreticilerin de mart ayı içerisinde dikim yapabileceği bildirildi.

Gübreleme verim ve kaliteyi artırıyor

Yetkililer, modern meyvecilikte gübrelemenin en önemli uygulamalardan biri olduğuna dikkat çekerek, hasatla birlikte topraktan uzaklaşan besin maddelerinin yeniden kazandırılması gerektiğini belirtti. Yağış, sulama ve erozyon nedeniyle azalan bitki besin elementlerinin dengeli şekilde toprağa verilmesinin önem taşıdığı ifade edildi.

Siirt fıstığının yetiştiği bölgelerde toprakların genellikle kireçli ve alkali yapıda olduğu, potasyumun ise kısmen yeterli seviyede bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Toprak analizi neden önemli?

Toprak analizleri sayesinde makro ve mikro besin maddelerinin miktarı, pH, kireç, tuzluluk ve organik madde oranının belirlendiği vurgulandı. Analiz sonuçlarına göre hangi gübrenin ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağının netleştiği ifade edildi.

Analiz yapılmadan gübre kullanılması halinde ise eksik, fazla ya da yanlış cins gübre kullanımının hem maliyeti artırabileceği hem de ürün verimi ve kalitesini olumsuz etkileyebileceği kaydedildi.

İl Müdürlüğü yetkilileri, üreticilerin emek ve verim kaybı yaşamamaları için mutlaka toprak analizi yaptırarak bilinçli gübreleme programı uygulamaları gerektiğini belirtti.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme