Siirt Fıstığı Ekimi Başladı! Uzmanı Uyarılarda Bulundu

Siirt'te, Kasım ayı ile başlayan Siirt Fıstığı fide dikimine ilişkin, fıstık üretim tesisi yöneticisi Furkan Keleş, çiftçilere bazı uyarılarda bulundu.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Kasım ayının gelmesiyle beraber Siirt Fıstığı dikmek isteyen çiftçilere uyarılarda bulunan Keleş, Kasım ayında yağan yağışlarla birlikte Siirt Fıstık fidanı dikimi kentte başladığını söyledi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Artı Siirt (@artisiirt)'in paylaştığı bir gönderi

 

Siirt fıstığı alırken dikkat edilmesi gereken unsurların olduğunu belirten Keleş, “Çiftçilerimiz fıstık fidanı alırken özellikle o ürünün hastalıklı olup olmadığına, fidanın köküne ve bir sıkıntısı olup olmadığını kontrol etsin.” Dedi.

Üreticilerimize bıttım ağacını öneriyoruz diyen Keleş, “Öncelikle fıstık fidanını dikerken tarlada dikim mesafesine dikkat etsinler, genelde üreticilerimiz altıya ya altı dikiş yapıyorlar, dönüm başına da 27-28 adet fıstık fidanı girmekte. Çiftçilerimiz fıstık fidanı alırken özellikle o ürünün hastalıklı olup olmadığına, fidanın köküne ve bir sıkıntısı olup olmadığını kontrol etsin genelde üreticilerimiz fıstık veya bıttım üzerine yoğunlaşıyorlar. Biz fidan üretici olarak çiftçilerimize bıttım da tavsiye ediyoruz, çünkü bıttım hem kök olarak daha güçlü hem de hastalıklara karşı daha dirençlidir.” Dedi.

“Siirt fıstığını ekerken mutlaka can suyunu vermemiz lazım”

Fıstık ekerken açılan çukurun ve doğal gübrenin kullanılmasının dikilen fıstık için önemli olduğunu söyleyen Keleş, “Öncelikle fidanı dikerken ilk olarak çukuru kazdığımız zaman elimizde gübre varsa kullanmamız lazım çünkü gübre fıstığın bir nevi vitaminidir. Sonrasında ise aralıklara dikkat etmemiz lazım beşe beş mi dikmişiz altıya altı mı Siirt’te genelde altıya altı dikim yapılmaktadır. Fıstığı ektikten sonra can suyu vermemiz fidanın gelişimi için çok iyi olacaktır çünkü fıstık fidanı yaza kadar o can suyuyla besinini sağlamaktadır.” İfadelerini kullandı.

Siirt Fıstığı Ekimi Başladı! Uzmanı Uyarılarda Bulundu

“Fıstık ektikten sonra nelere dikkat etmemiz lazım”

Sulamanın sağlıklı bir şekilde yapılması durumunda fidenin çürümesinin gerçekleşebileceğini belirten Keleş,”Şimdi bazı çiftçilerimiz çok fazla fıstığa su vermekte fıstığın kökünü kurutmakta ve fıstık ağacı bu şekilde çatlama yapmaktadır. Fıstık ağacı sürekli su isteyen bir ağaç çeşidi değildir, ektikten sonra can suyu verdiğiniz de zaten kışla yağan yağmurla o besinini sağlamaktadır o yüzden biz genelde üreticilerimize mayıs ayından eylül ayına kadar 15 günde bir su vermelerini tavsiye etmekteyiz.” Yorumunda bulundu.

Siirt Fıstığı Ekimi Başladı! Uzmanı Uyarılarda Bulundu

“Çiftçilerimiz Antep fıstığı ile Siirt fıstığını nasıl ayırt edebilir”

Siirt ve Antep fıstığının fidanlarının bir birinden ayırmanın çok zor olduğunu söyleyen Keleş, “Şöyle ki fidan aşamasında yapraklardan tanınabilir Siirt veya Antep fıstığı olduğu, bunu da çok zor anlayabilirsiniz o yüzden biz genelde alımlarda sertifika ve fatura satan üreticilerden fıstık almanızı tavsiye ediyoruz çünkü bazı yerlerde üretilir hastalıklardır. Fidan sizde onu getirip tarlanıza ekersiniz bu şekilde bir mağduriyet yaşayabilirsiniz o yüzden fıstık aldığınız kişilerden Tarım Bakanlığı sertifikası veya fatura almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz” açıklamasında bulundu.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN