Siirt Fıstığı, Avrupa'nın En Büyük Tesisi İle Dünya Markası Haline Geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB iş birliğiyle yürütülen 10 milyon avroluk proje kapsamında kurulan ve Avrupa'nın en büyük fıstık işleme tesisi olan Siirt Fıstık İşleme Tesisi, Siirt fıstığını dünyaya tanıtıyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Siirt'te 20 milyona ulaşan ağaçtan elde edilen yaklaşık 60 bin ton rekolte ile il ekonomisine yılda ortalama 750 milyon lira katkı sağlayan fıstığın işlenmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB iş birliğiyle Fıstık İşleme Sektörü Ortak Sanayi Altyapısı Projesi uygulamaya geçirildi.

Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde 35 bin metrekare alanda kurulan Siirt Fıstık İşleme Tesisi, 5 yıllık süre içinde Siirt fıstığını 81 ilde zincir marketlerde raflarda yerini aldırdı. Tesis, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde de Siirt fıstığını, Siirt kelimesi kullanarak dünya markası haline getirdi. 

Siirt Fıstık İşleme Tesisi, Siirt fıstığının adını ve lezzetini tattırarak, şehre büyük katkı sağlıyor.

İşletme müdürü Sinan Çelik, Artı Siirt Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "İşletmemizde, Siirt fıstığına yapılabilecek bütün işlemler entegre şekilde yapılabilmekte ve sürekli kendini geliştirerek devam etmektedir. Biz bu işletmede hem Siirt fıstığına hem de Siirt’te faydalı olabilmek adına proseslerimizi geliştiriyoruz." dedi.

Siirt Fıstığı, Avrupa'nın En Büyük Tesisi İle Dünya Markası Haline Geldi

 "Siirt Fıstığını Dünya Markası Haline Getirdik"

Dünya standartlarında üretim yapmaya çalıştıklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Siirt fıstığı bunu hak eden bir ürün ve bu fabrikada bunu yapabilecek güçte. Üreticiden fıstığımızı alıp, işleyip dünyanın dağıta bildiğimiz her noktasına fıstığımızı dağıtıyoruz. Bu tesisin dünyada bir örneği Amerika ve İran’da var.  Bu tesis sayesinde çeşitli kalite belgelerini aldık ve uluslararası standartlara göre ürünlerimizi işleyip, paketleyip yurt dışına gönderebiliyoruz. Çin, Almanya, Romanya, Hollanda ve Avustralya gibi ülkelere gönderdik ve başka ülkelerle de görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız Siirt Fıstığının bilinirliğini artırıp dünyaya tanıtmak dünyada yerini daha da sağlamlaştırmak. Türkiye’nin 81 ilinde ve tüm ilçelerinde Siirt adı kullanılan bir markayla raflarda yerini almış durumda. Bir dünya markası haline getirdik."

"Üreticiler Fıstıklarını Gönül Rahatlığıyla Buraya Getirebilir"

Fıstık üreticilerine tavsiyede bulunan Çelik, "Fıstık üreticilerine tavsiyemiz, gönül rahatlığıyla fıstıklarını buraya getirebilir, en iyi şekilde işleyip yıl boyunca emek verdikleri ürünlerini yurt dışında, dünyada akıllarına gelemeyecek yerlerde görebilirler. Bizim markamız adı altında kendi emek verdikleri,  kendi alın terini akıttıkları ürünlerini dünyanın her yerinde görebilirler.

Ürünlerini getirdikleri gün, emeklerinin karşılığını terleri soğumadan kendilerine vererek ürünlerini satın alıp, hak ettiği bir şekilde işleyip yurt dışına ve yurt içine gönderiyoruz ve dağıtıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, tesisin büyümesinde büyük emekleri olan Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tesisin Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avcı da yaptığı açıklamada, "Firmamızı uluslararası düzeye taşımak için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Siirt Fıstığı, Avrupa'nın En Büyük Tesisi İle Dünya Markası Haline Geldi

"Siirt Fıstığına Ayrı Bir Kalite Getirdik"

Siirt fıstığının tanınırlığını sağladıklarını kaydeden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siirt fıstığına ayrı bir kalite getirdik. Avrupa’daki birçok zincir market ile görüşmelerimiz devam ediyor.  Pazar konusunda herhangi bir problemimiz yok, her pazara ulaşabiliyoruz.  Üreticilerimizden birçoğu ürününü kendi fabrikamıza getiriyor. Başka illere ürünlerini götürmeyi tercih eden üreticilerimiz var bu Siirt için bir kazanç sağlamıyor. Aksine Siirt’te kalması gereken kazancın başka illerde kullanılmasını sağlamak Siirt’in ticaret hacmini küçültüyor. Fakat bu ticaret Siirt’te bizim işletmemiz üzerinden yürürse hem Siirt’in ticaret hacmi büyüyecek hem de istihdama daha fazla katkı sunmuş olacak."

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN