Siirt Barosu: Yargısal Darbelerin Karşısındayız

Siirt Barosu, Yargıtay'ın AYM kararına uymaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını 'yargısal darbe❞ olarak niteledi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Siirt Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Yargıtay 3. Ceza dairesince tutuklu milletvekili Av. Ş.Can Atalay hakkındaki AYM kararına ‘uymama’ ve "AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda" kararı hukuk devletinde "yargısal darbe❞ teşebbüsüdür.” Dedi.

Barosu olarak sürecin takipçisi olacaklarını bildiren Siirt Barosu yazılı açıklamanın devamında ise şunları söyledi:

“Siirt Barosu Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararı Milletvekili Av.Ş.Can ATALAY davası ile ilgili verilen bir karardan öte Hukuk devleti ve Anayasal düzen noktasında toplumun tüm kesimini etkileyen hukuk sorununa dönüşmüştür. 1982 Anayasasının 153/6 Maddesi Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağını düzenlemiştir. 

6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu Ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 48. Maddesinde de belirtildiği üzere, Anayasa Mahkemesince verilen hak ihlali neticesinde öngörülen yol yeniden yargılamadır. 6216 sayılı kanun gereğince verilen "yeniden yargılama" kararı, taleple bağlı olmaksızın, derece mahkemelerince re'sen başlatılması zorunlu olan bir giderim yoludur. 
Yeniden yargılama kararı kendisine gönderilen derece mahkemesi, kabul edebilirlik incelemesi yapmaksızın yargılamayı yeniler ve bu halde derece mahkemesinin gösterilen sebebin varlığı hususunda herhangi bir takdir yetkisi de bulunmamaktadır.

Bu hukuksuzluğun her aşamasında yer alan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında 2797 sayılı Yargıtay Kanunun 46. maddesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında ise HSK Kanunu 82. maddesi uyarınca HSK tarafından resen soruşturma başlatılması çağrısında bulunuyor, Siirt Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı da kamuoyuna duyuruyoruz.”
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN