Siirt Barosu: Anadilde Sağlık Hizmeti Talebi Yaşam Hakkının Ayrılmaz Parçasıdır. Yok Sayılmamalıdır

E-Reçete sistemine beş yabancı dilin eklenmesinin yanı sıra Kürtçenin yer almamasına karşı tepkiler sürüyor: Siirt Barosu yaptığı yazılı açıklamada, 'Anadilde Sağlık Hizmeti Talebi Yaşam Hakkının Ayrılmaz Parçasıdır. Yok Sayılmamalıdır!!!' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

ağlık Bakanlığı’nın e-Reçetem Sistemi’ne İngilizce, Arapça, Rusça, Almanca ve Fransızca dillerini eklerken Kürtçeye yer verilmemesine yönelik tepkiler sürüyor. Sağlık örgütleri anadilinde sağlık hizmetinin önemini vurgularken, Siirt Barosu yaptığı yazılı açıklamada, "E-REÇETEM Sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça olmak üzere 5 dilin daha eklenmesi sağlık alanında olumlu bir gelişme olmakla birlikte eksik bir düzenlemedir. Ülke nüfusunun ağırlıklı bir bölümünü oluşturan Kürt vatandaşların anadili olan Kürtçe dili sisteme eklenmemiştir. Dil, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini etkileyen unsurların başında gelir." dedi.

Siirt Barosundan yapılan yazılı açıklamada, "E-REÇETEM Sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça olmak üzere 5 dilin daha eklenmesi sağlık alanında olumlu bir gelişme olmakla birlikte eksik bir düzenlemedir. Ülke nüfusunun ağırlıklı bir bölümünü oluşturan Kürt vatandaşların anadili olan Kürtçe dili sisteme eklenmemiştir. Dil, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini etkileyen unsurların başında gelir. Hasta ve sağlıkçı ilişkisinin her iki taraf açısından da anlaşılabilir kılınması sağlık hizmetinin kalitesini ve sonuçlarını da ciddi oranda etkiler. Anadilde sağlık hizmeti talebi; sağlık hakkı, tedavi hakkı, hasta hakkı ve yaşam hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Herkese eşit, etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunmanın yolu anadil hakkının bu alanda da kullanımına bağlıdır. Bu nedenlerle E-REÇETEM Sistemine Kürtçe diliyle beraber ülkemizde yaşayan dillerin hepsinin eklenmesi ile öncelikle kendi vatandaşına daha iyi hizmet sunma şiarıyla hareket edilmesini hatırlatır, bu hatırlatmaya ilişkin olarak Sağlık Bakanlığına resmi başvuru yapılmış olup süreç yine baromuz tarafından takip edilecektir." denildi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN