Sadece Siirt'te yetişiyor! 6 ay saklanabiliyor

İnce kabukları, iri taneleri ve gübre ve ilaç kullanılmadan yetiştirilen mayhoş tadı ile bilinen ve 6 ay saklanabilen Zivzik Narının sadece Siirt'teki Botan Vadisinde yetiştiğini biliyor muydunuz?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Botan Vadisi'nin iklimi nedeniyle vadi kenarındaki Şirvan ve Pervari ilçesine bağlı 22 köyde yetiştirilen Zivzik Narı’nın hasadı yapıldı.

Tadı ile Türkiye’de üretilen diğer narlardan lezzetiyle ayrılan ve ince kabukları sayesinde 6 ay saklanabilen Zivzik Narı da, bu yıl kuraklıktan etkilendi.

Şirvan Nar Üreticileri Birliği eski Başkanı Seyfettin Öngülü, bu yılki rekoltede kuraklıktan dolayı biraz düşüş olduğunu belirterek, “Nar, su isteyen bir üründür. Meyve susuz kaldığı zaman kalitesi de rekoltesi de düşüyor. Bize ait bir fabrikada hem nar suyu hem nar ekşisi, hem de sofralık nar üretiyoruz” dedi.

"ORTALAMA 12 BİN TON ZİVZİK NARI ÜRETİYORUZ"

Birlik eski Başkanı Öngülü, her yıl ortalama Botan Vadisindeki 22 köyün 12 bin ton nar üretimi yaptığını da belirterek, “Zivzik Narı, İnce kabuklu ve organik olması, yasal ilaç kabul etmeyen bir üründür. Darbe yemediği zaman 6 ay saklanabiliyor” ifadelerine yer verdi.

ZİVZİK NARININ ÖZELLİKLERİ

Adını yetiştiği bölge olan Şirvan İlçesine bağlı Zivzik (Dişlinar) Köyü'nden alan bol sulu, eşsiz aromalı, aylarca dayanabilen şifa kaynağı bir üründür. Bir Zivzik narı ortalama 200 gramdan başlıyor, 800 grama kadar çıkıyor. Taneleri nohut büyüklüğünde. Çekirdeği küçük ve yumuşak. Asit oranı düşük, tadı mayhoş. Evlerde depolanan narların kabuğu kurudukça rengi pembeden kreme dönüyor. Ayrıca, sonbaharda toplanıp Kış ayları için depolanan Zivzik Narı, kışın depolardan çıkarıldığı zaman kabukları sertleşmiş olur.”

CENNET MEYVESİ OLARAK ANILIYOR

Bilim adamları, özellikle de enfeksiyon hastalıkları açısından risk altında olunan kış aylarında bol bol nar tüketmeyi öneriyor. Cennet meyvesi olarak anılan nar, sağlık açısından kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve olup, yaz aylarında da serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza çıkar. İnsan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil. Onun sadece meyvesi değil, çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da çeşitli karışımlar halinde tıbbi olarak kullanılır.

ZİVZİK NARININ FAYDALARI NEDİR?

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan Zivzik Narı’nın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, bebek sahibi olmak isteyen babalar için de sperm kalitesini arttırıcı özelliğine dikkat çektiler. Çağımızın önemli hastalıklarından olan kanser, kalp hastalıkları, yaşlanma, katarakt, diyabet ve çölyak gibi hastalıklardan korunmak için vücudun antioksidan besinlere ihtiyaç duyduğunu belirten uzmanlar, Zivzik Narı’nın etkili bir besin kaynağı olduğunu söylüyorlar.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN