Prof. Dr. Yasin Aktay'dan CHP'li Vekile Çinko Fabrikası Cevabı: CHP Siirt ve Hakkari'nin kardeş-komşu halkları arasına fitne sokmasın

Prof. Dr. Yasin Aktay, CHP Ekonomi Masası Direktörü Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak'ın Hakkari'nin hakkı olan Çinko İzabe tesisinin neden Siirt'te yapıldığı sorusuna cevap verdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Artı Siirt Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Ali Tepe'ye açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Çinko İzabe Tesisi Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Hakkari'ye ait olan bir şeyi almadıklarını, Hakkari'ye fabrika kurmak isteyenlere engel olunacak bir durumun olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Aktay, şu ifadelerde bulundu:

"Biz Hakkari’ye ait olan bir şeyi Almış değiliz. Hakkari’de fabrika kurmak isteyen olursa ona bir engel yok. Bu bir özel girişimdir, devlet yatırımı değildir. Devlet yatırımı olsaydı ve madenin tek kaynağı Hakkari olsaydı bu sözler söylenebilirdi.

Oyba bu Siirtli iş insanı Fikret Baydarman ve Katarlı yatırımcının bir girişimiyle oluşmuş, ham madde kaynağını da Hakkari dahil Şırnak, Siirt ve ihtiyaç duyulduğunda yurtdışından getirmek üzere planlanmış bir sanayi yatırımıdır.

Sadece Siirt için değil, Hakkari de dahil olmak üzere bütün bölge için kalkınma etkisi olacak, çok ciddi bir sosyal-sanayi kalkınma projesidir. Fabrikada çalışacak olan insan sayısı 500 ama hammadde tedarikinde çalışıcak insan sayısı 2500 kişi olarak öngörülmüştür. Yani aslında fabrikanın Hakkari’ye de bir kalkınma-istihdam etkisi belki Siirt’ten daha fazla olacaktır.

Hakkari de bizim şehrimiz, Hakkarililer de bizim hemşehrimiz, kardeşlerimizdir. Şimdiye kadar kimsenin aklına gelmemiş, kimsenin yapmamış olduğu bir yatırımı yapanlara teşekkür etmek yerine böyle bir ayırımcılık fitnesi yakmanın kimseye bir faydası yok sadece fitnebazlık olur. Aslında Hakkari’de zaten yıllardır maden üretimi yapılıp yurtdışına gönderiliyordu. İran’a, Çin’e göndermek yerine Siirt’teki bir fabrikaya göndermekten Hakkari halkı daha çok memnundur.

Ayrıca elbette fabrikanın Siirt’te yapılması yine de bir tercihtir. Daha rasyonel tercih bunun bir liman şehrine yakın olmasıydı. Ama yatırımcılarımız sağ olsunlar işin sosyal boyutun için bir fedakarlık yaparak Siirt’e kurmayı kabul ettiler. Bundan dolayı büyük bir takdir ve teşekkürü hakettiklerinde kuşku yok."

"CHP Samimiyse Hakkari'ye de Fabrika Kursun"

Aktay, şöyle devam etti:

"Hakkari’de de tesis kurulabilir. Hakkarili işadamları buna önayak olsunlar, engel bir durum yok, biz de aslında Hakkari seçeneğini düşünmedik deıil ama orada enerji, organize sanayi altyapısı eksikliği şimdilik caydırıcı etken oldu. Yine de ileride Hakkari’nin bu sorunları inşaallah giderilip orada da tesislerin kurulması gerekiyor. Bunu devletten beklemek gerekmiyor. Devlet her türlü kolaylığı sağlıyor ama girişimci ve yatırımcı ayrı bir konudur. Girişimci de ortaya çıktııında bu Mümkündür ve inşaallah olacaktır. CHP samimiyse getirsin bu girişimci ve yatırımcıyı devlet ona da her türlü kolaylığı sağlayacaktır. Hiç bir giriişmde bulunmadan, hiç bir katkıda bulunmadan yapılanları karalamak, yapılanlar üzerinden Siirt ve Hakkari’nin kardeş-komşu halkları arasına fitne sokmaya kalkmaktan vazgeçmeli."

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN