• Haberler
  • Dünya
  • Pakistan Duyurdu: ABD ile İran Ateşkese Yaklaştı

Pakistan Duyurdu: ABD ile İran Ateşkese Yaklaştı

Pakistanlı hükümet kaynakları, Pakistan ve Katar'ın arabuluculuğunda hazırlanan kalıcı ateşkes önerisine ABD ile İran'ın olumlu yanıt verdiğini açıkladı. Taraflar arasında diplomasi trafiği hız kazanırken, Hürmüz Boğazı'nda ise kırılganlığın sürdüğü bildirildi.

ABD ile İran arasında son dönemde yeniden yükselen gerilimin ardından diplomatik girişimler hız kazandı. Pakistanlı hükümet kaynaklarına göre, Pakistan ve Katar'ın ortak arabuluculuğunda hazırlanan kalıcı ateşkes önerisi hem Washington hem de Tahran tarafından olumlu karşılandı.

Diplomasi Trafiği Yoğunlaştı

Pakistanlı kaynaklar, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik yeni bir saldırı düzenlenmemesi yönünde orduya talimat verdiği iddiasının ardından iki ülke arasındaki temasların hızlandığını öne sürdü.

Arabulucu ülkelerin hazırladığı önerinin, tarafların son çatışmalar öncesindeki pozisyonlarına dönmesini ve kalıcı ateşkes sağlanarak barış müzakerelerinin yeniden başlamasını hedeflediği belirtildi.

Taraflardan Diyaloğa Olumlu Yaklaşım

Kaynaklara göre, hem ABD hem de İran çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla diyalog ve diplomasiye olumlu yaklaşıyor. Tarafların ateşkese sıcak bakmasının, kesintiye uğrayan müzakere sürecinin yeniden başlamasına yönelik umutları artırdığı ifade edildi.

Hürmüz Boğazı'nda Risk Devam Ediyor

Diplomatik gelişmelere rağmen Hürmüz Boğazı çevresindeki ateşkesin halen kırılgan olduğu belirtildi. Kaynaklar, olası ihlaller veya yeni çatışmaların yaşanma riskinin sürdüğüne dikkat çekerken, Pakistan ve Katar'ın gerilimin yeniden tırmanmaması için iki tarafla temaslarını sürdürdüğünü aktardı.

Trump İddiası Gündemde

Axios'a konuşan ve isimleri açıklanmayan iki kaynağın iddiasına göre, ABD Başkanı Donald Trump, cuma günü İran'a yönelik yeni bir saldırı planını onaylamadı ve orduya yeni hava saldırısı düzenlememesi talimatını verdi.

Aynı kaynaklar, ABD ordusunun olası geniş çaplı askeri operasyon ihtimaline karşı planlamalarını sürdürdüğünü de öne sürdü.

Müzakere Süreci Yeniden Gündemde

ABD ve İran arasında çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla daha önce başlatılan müzakere süreci, temmuz ayında yaşanan karşılıklı saldırılar nedeniyle kesintiye uğramıştı. Son diplomatik girişimlerin ise taraflar arasında yeniden müzakere masasına dönülmesi yönündeki beklentileri güçlendirdiği değerlendiriliyor.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme