Otomobilde fiyatlar düşecek mi artacak mı? Uzman isim açıkladı

Otomobil fiyatlarıyla ilgili bayiler kampanyalar düzenlemeye başladı. Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, kampanyalardan sonra otomobil fiyatlarına dikkat çekti.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Otomobil fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, 100 bin liralık aracın bir milyon liraya yükseldiğini söyleyerek son sürece dair bir yazı yazdı.

Özpeynirci'nin Gazete Pencere'deki yazısı şöyle: "Tam 4 yıl önce ortalama bir otomobilin fiyatı 100 bin TL’den başlarken bugün 1 milyon TL’yi aşmış durumda. Düşünün 2019 yılında 1 milyon TL ve üstüne ultra lüks otomobiller alırken, bugün bu tip otomobillerin fiyatları ise 10 milyon TL’den başlıyor. İşin acı tarafı vatandaşların bu milyon liraları aşan fiyatlara alışması ve pek de şikâyetçi olmaması. Eğer yüksek enflasyonist ortam, artan kurlar ve vergilerin yarattığı bu durum düzelmezse, 2024’te 1 milyon TL’ye de otomobil bulamayacağız.

Çok değil bundan tam 4 yıl önce yani Ekim 2019’da Türkiye’de ortalama bir otomobilin fiyatı yaklaşık 100 bin TL’yken, iyi bir SUV 200 bin TL’den, lüks otomobiller ise 300 bin TL’den başlıyordu. Sadece ultra lüks ve en üst segment otomobiller 1 milyon TL sınırını aşıyordu.

Ekim 2023’e geldiğimizde ortalama bir otomobilin 1 milyon TL’nin üzerine çıktığını, iyi bir SUV’un 2 milyon TL’den, lüks otomobillerin ise 3 milyon TL’den başladığını görüyoruz.

Ultra lüks ve en üst segment otomobillerin fiyatlarının ise 10 milyon TL’yi aştığını görüyoruz. Kuşkusuz fiyatların 4 yılda 10 kattan fazla artmasının sebebi yüksek enflasyonist ortam, 4 kattan fazla artan kurlar ve yükselen üretim maliyetleri ile yüksek vergi oranları. Ama çok değil 2019 sonunda 100 bin TL’ye aldığımız bir otomobilin fiyatının bugün 1 milyon TL’nin üstünde olmasına sanki alıştık gibi.

Yüksek vergilerle fiyatı 10 milyon TL’yi aşan otomobilleri duyduğumuzda da, “Yok ya olur mu?” dememeye başladık. Açıkçası hiç kimse yüksek sesle bu durumdan şikâyetçi de olmuyor. Sadece otomotiv firmalarının, bayilerin fırsatçılığı, yaptığı zamlar dile getiriliyor. Halbuki en büyük sorun ekonomik politikaların yarattığı, volatil piyasa koşulları. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasa koşullarını düzeltmek için yeniden ekonominin başına geldi ama işinin çok zor olduğunu da biliyor.

Yani Türkiye’de bir süre daha yüksek enflasyon ve kurlarla mücadele edeceğimiz ortada. Bu da bugün fiyatları 1 milyon TL’ye aşan otomobillerin kısa zamanda daha da artacağını gösteriyor. Geçen sene otomobil fiyatları ortalama 300 bin TL mertebesindeyken, böyle giderse 1 milyon TL olacağını söylemiştim ve üzülerek haklı çıktım.

Şimdi yine aynı düşüncedeyim. ÖTV ciddi şekilde düşmez, kurlar geri çekilmezse otomobil fiyatları artmaya devam eder. Talebe bağlı otomotiv markaları tabi ki kampanyalar düzenleyip, fiyatları aşağı çekeceklerdir ama bunlar geçici ve eldeki stoku eritmek için yapılan kısa dönemli manevralardır.

Yani fiyatları 4 yılda 10 kattan fazla artmış otomobilleri yüzde 5-10’luk indirim kampanyaları kurtarmaz. Ama işin daha üzücü yanı başlıkta da belirttiğim gibi insanların milyon liralara alışmış olması."
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN