Otomobil ehliyeti ile 50cc üstü motosiklet kullanılabilecek!

B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen motosiklet sınıfları değişti. Artık yalnızca 50 cc motosiklet almanıza gerek yok.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Bugün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan ehliyet açıklaması gündemi sallamayı başardı. Artık B sınıfı, yani otomobil ehliyeti ile 50cc üstü motosiklet modeller kullanılabilecek. Peki B sınıfı ile hangi motosikletler alınabilir ve kullanılabilir olacak?

Tartışmalı karar: B sınıfı ile 125 cc ve altı motosikletler kullanılabilecek!

Mevcut düzenlemeye göre, otomobil kullanmak için alınan B sınıfı ehliyet ile 50cc’ye kadar olan motosikletler kullanılabiliyor. Fakat bu araçlar ruhsatta resmi olarak motorlu bisiklet olarak geçtiği için ve en düşük hız sınırına çıkamadığı için otoyol ve köprülere çıkamıyor.

Bu nedenle şehir içi ulaşım haricinde motosiklet kullanmak isteyenlerin ve 18 yaş altında olan kişilerin en az A1 sınıfı alarak 125cc’ye kadar 18 yaş üstü vatandaşların da A2 olarak bilinen 600cc ve altı motosikletleri kullanmaya olanak sağlayan ehliyet alması gerekiyor. 600cc ve üstü için de A sınıfı ehliyet alınması gerekiyor.

Otomobil ehliyet ile 50cc üstü motosiklet kullanılabilecek!

Yani 50cc üzeri bir motosiklet kullanmak için vitesli motosiklet kullanma üzerine sürücü kurslarından eğitim almaları ve hem yazılı hem de sürüş sınavına girerek başarılı olmaları gerekiyor. Ancak bu durum artık değişiyor.

Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc’ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.

B sınıfı ehliyeti olan vatandaşların 125cc’ye kadar motosiklet kullanması için de yalnızca ek olarak 1-2 sürüş dersi almasının gerekeceği belirtildi. Yani ayrıca bir motosiklet ehliyet almalarına ve tekrar sınava girmelerine gerek kalmayacak.

Fakat bu durum beraberinde bazı tartışmaları getirdi. Zira bugüne kadar ilgili uygulamanın 50cc ile sınırlı tutulmasının nedeni bu motosikletlerin skuter tarzında vitessiz yapıda oluşları ve yüksek sürate, dolayısıyla otoyol ve köprü gibi trafik akışının yoğun olduğu yerlere çıkamayacak olmasıydı.

Fakat 125cc sınıfında CBR125’den MT-125’e kadar 130+ km/saat hızlara ulaşabilen ve oldukça hızlı ivmelenen birçok motosiklet var. Üstelik bu motosikletler hem vitesli hem de birçoğu iyi bir eğitim almadan kullanılamayacak kadar ağır.

Dolayısıyla 1-2 dersle insanların otoyola çıkmaları oldukça tehlikeli. Zira vites ve debriyaj sistemi otomobildeki mantıkla aynı olsa da el ve ayak koordinasyonu, yani kas hafızası zamanla oluşan bir durum. Fakat bu durum da göz önüne alınarak bir düzenleme yapılıyor olabilir.

Soylu tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“125 cc altı motorlar var. Türkiye’de 2 tekerlekli kullanımı arttı. 125 cc altı motorlar, şehir içi günlük kullanılan motor sayısı arttı. Biz de Milli Eğitim Bakanı’mızla konuştuk. Bundan sonra 125 cc’nin altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. Bu konudaki çalışmalar belli noktaya geldi, arkadaşlar düğmeye bastı. Sadece 1-2 tane ders alabilecekler. Ek bir dersle bunu sağlayabilecekler, ayrı bir motor ehliyeti almaya gerekmeyecek.”

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN