Muharrem İnce adaylıktan çekildi seçim bölgelerine gönderilen oy pusulaları ve yurt dışında verilen oylar ne olacak?

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin ismi, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmiş olmasına rağmen oy pusulasında yer alacak. Resmi olarak seçim takvimine göre 'aday' statüsü kazanmış olduğundan İnce'ye verilen oylar da geçersiz sayılmayacak.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

İnce, bugün düzenlediği basın toplantısıyla cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı. Ancak resmi olarak İnce aday statüsünü kaybetmedi. İnce’nin ismi YSK’nın belirlediği seçim takviminde aday statüsü kazandığı, oy pusulaları da buna göre basıldığı için pusulada yer alacak.

Oylar geçerli

İnce’ye verilen oylar da geçerli sayılacak. İnce ancak seçimin ikinci tura kalması ve en yüksek oy alan iki adaydan biri olması halinde resmi olarak adaylıktan çekilebilecek. Bu durumda da İnce’den sonraki aday seçimin ikinci turuna girmeye hak kazanacak.

Yurtdışında verilen oylar da sayılacak

İnce’ye bugüne kadar yurtdışında verilmiş oylar da geçerli olacak. Bütün pusulalardaki oylar seçim akşamı sayılacak. İnce’ye verilen oylar hanesine yazılacak.

Resmi olarak seçimi de kazanabilir

İnce, resmi bildirimde bulunmazsa geçerli oyları almış sayılacak. Yüzde 50’nin üzerinde oy alması halinde seçimi kazanmış sayılacak. Ancak resmi bildirimde bulunur, buna rağmen verilen oylar yüzde 50’nin üzerinde olursa seçim ikinci tura kalacak.

İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk de bu konuda, “Oy pusulası değiştirilmez.
Adayın aldığı oylar geçersiz sayılmaz. Çekilen adayın yüzde 50+1 alması durumunda ise ikinci. turda sonraki iki aday ikinci tura kalmış kabul edilir ve seçimler iki aday arasında gerçekleşir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN