Milyonlarca emeklinin yeni zam oranı netleşti

Milyonlarca SSK Bağ-Kur emeklisine yeni zam tablosu ortaya çıktı. Yaklaşık 14 milyon emekliye Temmuz ayında bir zam daha yapılacak. Emekli maaş zammı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Şubat ayı enflasyon verisiyle birlikte emekli maaş zammına göre ilk detaylar belli oldu. Memurlar ve emekliler yılbaşında yüzde 30 zamma hak kazanmıştı. Peki, SSK Bağ-Kur emeklisi Temmuz'da ne kadar zam alacak?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

 

TÜİK’in Şubat ayı enflasyon verisi açıklandı ve SSK Bağ-Kur emeklisinin yeni zam tablosu belli oldu. 2 aylık veri ortaya çıktı. Zam hesabında geriye 4 aylık veri kaldı. Emekli maaş zammı 2023 Temmuz’da yapılacak ve zamlar enflasyona göre maaşlar yeniden hesaplanacak. Temmuz’da enflasyonun yüzde 8’i aşıp aşmadığına bakılacak ve üstündeki oran enflasyon farkı sayılacak.

 

TÜİK tarafından açıklanan son veriye göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 55,18, aylık yüzde 3,15 oldu.

 

Bir önceki ay enflasyon aylık bazda yüzde 6,65 olarak açıklanmıştı. Bu hesaplar doğrultusunda iki aylık enflasyon toplamı yüzde 9.8 oldu.

 

Temmuz’da yüzde 6 zamma ilave enflasyon farkının yatırılması için ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 8’i aşıp aşmadığına bakılacak. Bu oran aşılırsa enflasyon farkı da yatırılacak.

 

Yeni maaş zammı hesabına göre, Bağ-Kur esnaf emeklisi maaşına 6.001 TL’ye çıkacak.

 

2000 öncesi emekli SSK maaşı 6.093 liradan 6 bin 702 liraya yükselecek.

 

En düşük emekli maaşı ise 5 bin 500 liradan 6 bin 50 liraya yükselecek. Ancak en düşük emekli maaşı genellikle taban maaş düzeltmesine göre değişiklik gösterebiliyor.

 

Memur ve memur emeklisinin 6. Dönem Toplu Sözleşmesine göre, 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7 ve enflasyon farkından kaynaklanan zam yapılmıştı.

2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farkına göre zam yapılacak.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN