MHP'den sürpriz çıkış: Ahmet Özer ve Ahmet Türk görevlerine iade edilmeli
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün görevlerine iadesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldız, her iki isim için de 'göreve iade önünde bizim açımızdan hiçbir sakınca yoktur' ifadelerini kullandı.
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nda grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşturulan yazım ekibi, ortak rapor hazırlanması amacıyla TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında toplandı. Toplantıya katılmak üzere Meclis’e gelen Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Komisyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirten Yıldız, “Raporun sonuna geldik. Bundan sonra bir toplantı daha yaparız, ardından rapor çıkar. Başlıklar tespit edildi. Başlık sayısının önemi yok, görüşmeler sırasındaki gelişmelere göre şekilleniyor” dedi.
Kayyum uygulamasına da değinen Yıldız, bazı partilerin bu konuyu ana raporlarında gündeme getirdiğini, ancak MHP’nin sunduğu raporda kayyumla ilgili özel bir başlık bulunmadığını ifade etti. Bunun MHP’nin kayyum konusuna dair görüşü olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Yıldız, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bize göre kayyum uygulaması bazı durumlarda şart olabilir. İşlenen suça göre kayyum bir zorunluluk haline gelmişse, bunun merkezden atanması yerine, yeni yöneticilerin belediye meclisi üzerinden seçilmesi, halk iradesinin korunması açısından daha uygun olur. Kayyumun tedbir niteliğinde olduğunu da unutmamak gerekir. Şartlar değiştiğinde bu uygulamanın kaldırılması gerekir.”
Ahmet Özer ve Ahmet Türk’le ilgili soruya ise Yıldız, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin daha önce ‘iki Ahmet’ ifadesiyle dikkat çektiği değerlendirmeye atıf yaparak şu açıklamayı yaptı:
“Ahmet Türk ve Ahmet Özer’in davalarının seyri, duruşmaların geldiği aşama, içinde bulunduğumuz atmosfer ve komisyonumuzun amacı birlikte değerlendirildiğinde, kayyum uygulamasının amacını aşan bir noktaya geldiği görülür. Ahmet Özer ile Ahmet Türk’ün göreve iadesinin önünde bizim açımızdan hiçbir sakınca yoktur.”
Yıldız, “Umut Hakkı”na ilişkin bir soru üzerine, bu konunun MHP’nin hazırladığı raporda yer aldığını, ancak ortak rapora girip girmeyeceğinin henüz netleşmediğini söyledi.
İnfaz düzenlemelerine dair tartışmaları da değerlendiren Yıldız, “Ben yeni bir infaz yasasının çıkarılması gerektiğini savunuyorum. Anlaşılsın diye ‘sıfırdan’ diyorum. Ancak bazı arkadaşlar bunu yanlış aktarıyor, sanki 12’nci yargı paketi içinde yer alacak bir düzenleme gibi anlatılıyor” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme