Kılıçdaroğlu, 'Hayatımın en büyük projesi' diyerek duyurdu: Siirt'ten de geçen tarihi ipek yolunu Çin'e bağlayacağını açıkladı

Sosyal medya hesabından 'Ne Batı ne Doğu, bu Türk'ün Yolu' başlığıyla paylaşım yapan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, tarihi ipek yolunu canlandıracaklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'yi Çin'e bağlayacağız. Hızlı, yeni bir ticaret taşıma koridoru, yani otoban açacağız. Bu koridor boyunca yüksek kapasiteli kara yolu ile çift hat demir yolu altyapısı oluşturacağız. Tarihi ipek yolu otobanı ve demir yolu yaklaşık 5 bin 500 km uzunluğunda olacak' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yeni paylaşım yaptı. "Ne Batı ne Doğu, bu Türk'ün Yolu." başlığıyla yaptığı paylaşımda Kılıçdaroğlu, "Hayatımın en büyük projesini açıklıyorum" dedi.

"HAYATIMIN EN BÜYÜK PROJESİNİ AÇIKLIYORUM"

Siirt ilimizden de geçen tarihi ipek yolunu canlandıracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Sevgili halkım, sevgili gençler. 'Millet İttifakı Batı yanlısı' iftirasında bulunuyorlar. Onlar konuşadursunlar. Bugün hayatımın en büyük projesini açıklıyorum. Görsünler batıyı, doğuyu ne kadar umursuyormuşum. Ben doğu-batı diye ayırmam. Türk devletinin menfaatleri neredeyse orada olurum. Açıklayacağım proje, Türk devletinin gerçek manada Türk dünyasıyla buluşma projesidir. Türkiye'nin Türk dünyasıyla geç başlayan ama yavaş yavaş sağlıklı bir zemine oturmaya başlamış ilişkilerini arşa çıkaracak projedir bu.

"TARİHİ İPEK YOLUNU CANLANDIRACAĞIZ"

Tarihi ipek yolunu canlandıracağız. Yani Türkiye'yi Çin'e bağlayacağız. Hızlı, yeni bir ticaret taşıma koridoru, yani otoban açacağız. Bu koridor boyunca yüksek kapasiteli kara yolu ile çift hat demir yolu altyapısı oluşturacağız. Tarihi ipek yolu otobanı ve demir yolu yaklaşık 5 bin 500 km uzunluğunda olacak.

"GÜRBULAK'TAN ÇIKARAK ÇİN'E VARACAKSINIZ"

Şimdi düşünün, Türkiye'den Gürbulak ve Kapıköy'den çıkarak, İran'da Tebriz ve Tahran'ı, Türkmenistan'da Aşkabat'ı, Özbekistan'da Taşkent'i ve Kazakistan'da da Almatı'yı geçerek Çin'e varacaksınız. Böylece kuzeyde Gürbulak ve Çin'in koridor üzerindeki ülkelerin Avrupa ve Karadeniz limanlarına, güneyde ise Kapıköy ile Mersin ve İskenderun limanlarına bağlantısı sağlanacak.

"TÜRKİYE, TÜRK DÜNYASININ DENİZ GİRİŞ KAPISI OLACAK"

Sevgili halkım, bugün uluslararası ticaretin yaklaşık yüzde 90'ı deniz yolu ile yapılıyor. Bu proje denizlere kıyısı bulunmayan Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan'ı Türkiye limanları ile buluşturacak. Türkiye, Türk dünyasının deniz giriş kapısı olacak. Bakın bu dediğim batıyı kaygılandıracak. Bu akşam raporlarını geçeceklerdir. Ben de diyorum ki, varsın kaygılansınlar.

"BU PROJE HERKESİN KAZANACAĞI BİR PROJEDİR"

Çin'e de sözüm olacak. Bu proje aynı zamanda Çin adına büyük adına fırsat teşkil edeceği için Türkistan'a uyguladıkları zulmü durdurmaları ön şartlarımızdan biri olacak. Biz oradaki canımızı, kanımızı kaderine terk etmeyeceğiz. Yani özetle Batı da Çin de kaygılansın. Biz işimize bakalım. Bu proje herkesin kazanacağı bir projedir. 'Buyurun, oturun masaya bizimle' diyeceğiz.

"ULAŞIM ALT YAPILARINDA YENİ BAĞLANTILAR YAPILACAK"

Amerika Birleşik Devletleri ile bu bölgelerin ticareti de bizim limanlarımızdan transit yapılacak. Koridorun hem Türkiye'nin tüm bölgelerine bağlantısını hem de limanlar Avrupa'ya bağlantılarını sağlamak için ülkemizdeki kara yolu ve demir yolu ulaşım alt yapılarında da iyileştirmeler ve yeni bağlantılar yapılacak.

"İHRAÇ MALLARI KAZAKİSTAN'A 63 SAATTE VARACAK"

Bunların başında Horasan, Ağrı, Gürbulak demir yolu hattı geliyor. Bu transit yolun her ülke için birkaç çıkışı olacak. Çıkış loncalarının çevresine gümrüklü lojistik merkezleri yapılacak. İhraç malları İran'a, 17 saatte, Türkmenistan'a 31 saatte, Özbekistan'a 50 saatte, Kazakistan'a 63 saatte varacak. Tarihi ipek yolu otobanı ve demir yolu ile Avrupa bu ülkeler arasındaki transit ticaret hacmimiz muazzam büyüyecek.

DIŞ TİCARETİMİZ EN AZ YÜZDE 50 ARTACAK"

Dış ticaretimiz en az yüzde 50 artacak. Asya ve Avrupa arasındaki en önemli ticaret güzergahlarından birine ev sahipliği yapınca Türkiye'nin dünyada ekonomik ve stratejik önemi daha da artacak. Kendi şartlarında, kendi oyununu oynamaya başlayacak. Çünkü bu bağlantıyla Avrupa ve Asya arasındaki ticareti kolaylaştıracağız.

"TÜRKİYE TİCARET YOLLARINDA HAYATİ KONUMA SAHİP OLACAK"

Ülkeler arasında daha fazla iş birliğini ve ekonomik entegrasyonu sağlayacağız. Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve Çin arasındaki ticaret yollarında çok hayati bir konuma sahip olacak. Küresel ve bölgesel ticaret, taşımacılık ve lojistik ağlarında merkez ülke haline gelecek. Tüm bunların dışında tarihi ipek yolu otobanı ve demir yolu ülkeler arasındaki siyasi, kültürel ve sosyal etkileşimi artıracak.

"TARİHSEL HAFIZAMIZ DAHA DA GÜÇLENECEK"

Kültürel ve tarihsel bağlarımız ortak tarihsel hafızamız, daha da güçlenecek. Türkiye, kardeş coğrafyalarıyla tam anlamıyla bütünleşecek. Türkiye dünyayla rekabet edecek diyordum ya, ben halkıma hiçbir zaman hayal satmadım. İnanın, hiç zor değil. Güzel ülkemiz işte böyle dünyayla rekabet eden, Türk dünyasıyla bütünleşen bir ülke haline gelecek. Türkiye bunu fazlasıyla hak ediyor."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN