Karot deprem testi zararlı mı? Karot testi başvurusu nasıl yapılır? Karot testi ücreti

Yaşanan büyük depremin ardından karot testi hakkındaki araştırmalar arttı. Vatandaşlar bulundukları binaların güvenilirliğinden ve sağlamlığından endişe duymaya başlayınca çareyi yapının dayanıklılık gücünü ölçen testlerde aradı…

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

10 ili derinden sarsıntıya uğratan depremle birlikte binaların dayanıklılık gücünü ölçen testlerden biri olan karot testi yeniden gündeme oturdu. Her an deprem olacakmış korkusuyla endişe içinde hayatına devam etmeye çalışan vatandaşlar kendini güvence altına almak istiyor.

KAROT TESTİ NEDİR? KAROT NASIL ALINIR?

Binaların deprem dayanıklılığını ölçmede kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan karot testi, uygulanan bina duvarından karot makineleri ile silindir şeklinde bir beton örneğinin alınmasıyla hazırlanıyor.

Uzmanlar eşliğinde uygun bölgeden örnek alındığı takdirde binanın sağlamlığı için oldukça güvenilir bir test olmakla berber vatandaşların da ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Ek olarak karot testinin dışında diğer sağlamlık testleri de yapının depreme dayanıklılığını tespit etmede büyük fayda sağlamaktadır.

Karot deprem testi zararlı mı? Karot testi başvurusu nasıl yapılır? Karot testi ücreti

KAROT TESTİ BİNAYA ZARAR VERİR Mİ?

Beton örneğinin alındığı bölgenin bu teste uygun ve elverişli olması oldukça mühim. Rastgele bir binanın uygun olmayan bir bölgesinden karot testi almak mevcut yapıyı bozmaya yol açabilir. Belirli bir plan ve kontrol dahilinde yapılması gereken bu test aksi halinde bina için risk oluşturabilir.

KAROT TESTİ SONUCU OLUMSUZ ÇIKARSA NE OLUR?

Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20'nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde sayılıyor. Ayrıca bu tarz bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bu bina için gerektiğinde kentsel dönüşüm işlemi gereğince yıkım işlemi başlatılabiliyor. Binanın sağlam olmadığını ilk olarak rapor şeklinde hak sahiplerine bildiriliyor. Her bina kendi projesine uygun bir şekilde vatandaşlara tekrardan kazandırılıyor.

Karot deprem testi zararlı mı? Karot testi başvurusu nasıl yapılır? Karot testi ücreti

KAROT TESTİ ÜCRETLİ Mİ? KAROT FİYATI NEDİR?

Binadaki betonun karot makineleriyle kalite testinden geçmesiyle yapılan bu testin fiyatı bölgesel olarak farklılık göstermekle birlikte özel şirketler aracılığıyla yapıldığı takdirde 2 bin ve 3 bin arasında seyretmektedir. Belediyelerden alınmak istenen bina sağlamlık testlerinde ücretsiz olanağı bulunmakta.

KAROT TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Karot testi için ikamet edilen bölgenin Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir. Bunun dışında Belediye'ye de başvuru yapılabilir. Başka işlemlerdeki raporlar için Kaymakamlık Kurumuna başvurulabilir. Ayrıca bazı kurum ve kuruluşlar bina sağlamlık testini özel şirketler aracılığıyla da gerçekleştirebiliyor.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN