Kamu işçilerinin tamamını ilgilendiriyor! AYM'den

Anayasa Mahkemesi, kamu işçilerinin çalışma koşullarını doğrudan etkileyen ve uzun süredir tartışılan bir konuda kritik bir karara imza attı. Sendika konfederasyonları ile hükümet arasında imzalanan ve kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen çerçeve anlaşma protokollerinin anayasaya aykırı olduğuna karar verildi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi, kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirleyen çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcı olmasına yönelik düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. 

Anayasa'ya Aykırılık

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin başvurusu üzerine yapılan inceleme sonucunda, 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddeye göre, çerçeve protokollerin bağlayıcı olmasının Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğu belirlendi. Bu protokollerin, sendikaların grev kararı almasını dolaylı olarak engellediği ve uyuşmazlık durumunda çözüm üretmeyi zorlaştırdığı ifade edildi.

OHAL Durumu

Aralık 2017'de, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen düzenleme ile hükümet ve kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında kamu toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde anlaşma protokolleri imzalanmasına olanak tanındı. Bu düzenleme, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yapılmıştı ve bağlayıcı protokoller, sendikaları devre dışı bırakacak şekilde tasarlanmıştı.

Akademik Perspektif ve Toplumsal Etkiler

Çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik, kararı değerlendirirken, çerçeve anlaşma protokollerinin artık bağlayıcı değil, yol gösterici olabileceğini belirtti. Çelik'e göre, bu kararla sendikaların grev hakkının iade edilmesi ve toplu iş sözleşmelerinin daha adil bir zeminde yapılması sağlanacak.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN