• Haberler
  • Dünya
  • İsrail'den İran'a saldırı, Tahran'dan füze misillemesi

İsrail'den İran'a saldırı, Tahran'dan füze misillemesi

İsrail'in, ABD'nin desteğiyle İran'a yönelik geniş çaplı bir saldırı başlattığı bildirildi. İran'ın da saldırılara çok sayıda balistik füze ile karşılık verdiği açıklandı. Bölgedeki gerilim hızla tırmanırken, karşılıklı açıklamalar tansiyonu daha da yükseltti.

İran’ın başkenti Tahran’da sabah saatlerinde şiddetli patlama sesleri duyuldu. İran basını, Tahran’ın yanı sıra İsfahan, Kum, Kerec ve Kirmanşah şehirlerinin de hedef alındığını aktardı. Saldırıların ardından İran hava sahasının tamamen kapatıldığı bildirildi.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ülkesinin İran’a karşı “önleyici saldırı” başlattığını belirterek ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İsrail ordusu, güvenlik durumu nedeniyle sivillere en yakın sığınakları belirlemeleri ve zorunlu olmadıkça seyahat etmemeleri çağrısında bulundu. Ülke genelinde sirenler çalarken cep telefonlarına acil uyarı mesajları gönderildi.

ABD Başkanı Donald Trump ise sosyal medya üzerinden yaptığı görüntülü açıklamada İran’a yönelik “büyük bir operasyon” başlattıklarını söyledi. Trump, operasyonun amacının ABD’yi ve müttefiklerini tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak olduğunu ifade etti. İran’ın nükleer silaha sahip olmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Trump, daha önce İran’ın nükleer tesislerine yönelik operasyonlar düzenlediklerini savundu.

Trump ayrıca İran yönetimine ve güvenlik güçlerine silah bırakma çağrısında bulunarak sert ifadeler kullandı. ABD askerlerinin çatışmalarda hayatını kaybedebileceğini de dile getiren Trump, İran’ı “terörü destekleyen devlet” olarak nitelendirdi.

İsrail medyası, saldırılarda İran’daki bazı askeri ve stratejik noktaların yanı sıra üst düzey isimlerin de hedef alındığını öne sürdü. İran Genelkurmay Başkanı’nın da hedef alınan isimler arasında olduğu iddia edildi. Saldırıların birkaç gün sürebileceği ileri sürüldü.

İran tarafından yapılan açıklamalarda ise İsrail ve ABD’nin saldırılarına karşılık olarak onlarca balistik füzenin İsrail’e ateşlendiği belirtildi. İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, savaşı başlatan tarafın kendileri olmadığını ancak bitişinin karşı tarafın kontrolünde olmayacağını söyledi.

Bölgedeki çatışmaların seyri ve uluslararası toplumun atacağı adımlar merakla beklenirken, Orta Doğu’da tansiyonun daha da yükselmesinden endişe ediliyor.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme